Nieuws

Prinses Amalia wil ‘nu’ geen lid worden van Amsterdams studentencorps

09-08-2022 17:04

Prinses Amalia
Foto: RVD/ Frank Ruiter.

Nadat het land enige tijd in spanning heeft gezeten is het hoge woord er nu toch uit, Prinses Amalia heeft besloten om toch geen lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. te worden, voor nu. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd aan de NOS, die naar aanleiding van berichten uit de Amsterdamse studentenwereld navraag heeft gedaan.

Hoeren en sperma-emmers

De RVD licht niet toe waarom ze nu geen lid wordt. Eerder gaf de Prinses in haar biografie van Claudia de Breij nog aan sowieso bij het corps zou willen, “met een jaarclub, alles erop en eraan.” Of de massale ophef die het land dagen in zijn greep hield over een video waarin mannelijke corpsleden scanderen dat alle vrouwen ‘hoeren’ en ‘sperma-emmers’ zijn er iets mee te maken heeft is niet duidelijk.

Inmiddels afgetreden voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. Heleen Vos maakte eind juli bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de vereniging. Naast de vrouwonvriendelijke uitspraken zou een bestuurslid van A.S.C./A.V.S.V. ook hebben gezegd dat de cultuurverandering bij het corps een façade is. Ook zou hij vinden dat de verenigingsleden verheven zijn boven de samenleving. Eerder lieten Amsterdamse universiteiten al weten de financiering van het corps niet te hernieuwen vanwege het schandaal. De banden waren al verbroken, zo benadrukken de universiteiten, maar een verzoening is nu ‘verder uit zicht’.