Nieuws

Mark van den Oever: ‘voorlopig geen harde acties meer van Farmers Defence Force’

11-08-2022 17:09

Bron: AVenZo-Ludo de Rooij via Shutterstock

In een videoboodschap aan premier Rutte laat Farmers Defence Force voorman Mark van den Oever weten dat de ontregelende en harde protestacties voorlopig zullen stoppen:

“als blijk van goede wil zal FDF de eerste stap zetten en we schorten alle harde acties tot nader order op.”

De actie-boer hoopt dat de premier ‘deze hand aanpakt’ en dat hij ‘ermee aan de gang gaat’. De ‘publieksvriendelijke acties’ zullen wel doorgaan. Ook blijven de boeren vlaggen omgekeerd ophangen.

Wetenschappers sceptisch

Directe aanleiding van de oproep is een rapport van professor Han Lindeboom van de Focusgroep Stikstof dat gisteren werd gepresenteerd. In dat rapport staat een plan waarmee de hoeveelheid stikstof omlaag kan zonder dat de veestapel hoeft te krimpen. Onder meer het gebruik van ander voer, ander gras en het beperken van kunstmestgebruik zou volgens Lindeboom moeten bijdagen aan de oplossing. Farmers Defence Force hoopt dat dit rapport het kabinet op andere gedachten kan brengen:

“Ik roep daarom naar Mark Rutte: kom tot inkeer en ga met dit rapport aan de slag.”

Lindeboom is een op Texel woonachtige emiritus hoogleraar die zich intensief in de stikstofproblematiek heeft verdiept. Volgens hem zijn de stikstofproblemen een stuk minder groot dan het RIVM en het kabinet stellen. De ideeën van de zee-ecoloog vinden vooral gehoor onder de boeren, andere wetenschappers staan er sceptisch tegenover.