Nieuws

Zeven jaar en tbs voor Amerikaan die twee agenten neerstak tijdens avondklokcontrole

12-08-2022 18:21

Foto Pixabay

33-jarige Amerikaan Eric Jeffrey T. is veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van twee agenten vorig jaar tijdens een avondklokcontrole. De rechtbank in Groningen vindt poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling door T. bewezen. Bij het vonnis liet de rechter meewegen dat de Amerikaan zei geen spijt te hebben van zijn daad.

Agent in levensgevaar

De Amerikaan werd samen met zijn geliefde, de 22-jarige Justin de G. uit Groningen, vorig jaar op 10 maart staande gehouden tijdens een avondklokcontrole omdat de twee zonder verlichting op straat rondfietsten. Nadat de Amerikaan om zijn identiteitsbewijs werd gevraagd stak deze direct in het gezicht en de hals van de agent die hierna enige tijd in levensgevaar verkeerde. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken maar haar koppelriem voorkwam dat zij ook steekwonden in haar buik opliep.

Ondanks dat Justin de G., die ernaast stond, niet ingreep toen T. op de agenten instak acht de rechter zijn rol zo klein dat hij is vrijgesproken van openlijke geweldpleging. Na de aanval bekommerden beide mannen zich niet om de gewonde agenten, ze renden weg en lieten hun fietsen achter.

‘Eervol’

Drie dagen later werden ze in Noord-Frankrijk gevonden en gearresteerd. Eenmaal in de rechtbank bekende Eric T., die sinds september 2020 illegaal in Nederland verbleef, dat hij op de agenten heeft ingestoken. Volgens de rechter zijn de agenten op levensbedreigende wijze aangevallen. T. stak bewust in de hals en het gezicht van de agent om hem uit te schakelen.

Volgens de dader zelf deed hij dit omdat hij bang was dat zijn partner, waarmee hij die avond fietste, naar de ggz-kliniek teruggestuurd zou worden omdat hij zijn identiteitskaart niet bij zich had. Volgens T. werd hij daar slecht behandeld. Naderhand toonde de Amerikaan geen berouw en noemde hij zijn daad zelfs “eervol”, omdat hij het deed om De G. te beschermen.

De rechter deelt de mening van de deskundigen dat beide mannen verminderd toerekeningsvatbaar zijn door hun psychische stoornissen. Zonder langdurige behandeling met gedwongen verpleging zou T. een gevaar blijven vormen voor de samenleving.