Nieuws

Hadi Matar (24), dader Salman Rushdie-aanslag, ‘vroom praktiserend moslim’, positief over Iraans regime, Soleimani

13-08-2022 09:57

Salman Rushdie.
Salman Rushdie - Le Livre sur la Place 2018. CC 2.0-Foto: ActuaLitté. Bewerkt door TPO.

Schrijver Salman Rushdie (75), die vrijdag werd neergestoken, ligt na een operatie aan de beademing in het ziekenhuis en moet waarschijnlijk een oog missen. Ook zijn zenuwen in zijn arm doorgesneden en is hij in zijn lever gestoken die daardoor is beschadigd. Dit heeft zijn literair agent Andrew Wylie gemeld aan de New York Times.

De dader kon direct worden opgepakt. Het gaat om de 24-jarige Hadi Matar uit de staat New Jersey.

Symapthie voor Iraans regime

Volgens bronnen van de New York Post koestert Matar sympathie voor het Iraanse regime. Hij zou op social media zijn steun voor Iran en het regime hebben laten blijken. Ook steunde hij de Iraanse Revolutionaire Garde en was hij positief over shiitisch extremisme (het Iraanse regime is shiitisch, red.).

De Britse krant The Tepegraph meldt dat Matar in bezit is van een vals rijbewijs dat op naam staat van ‘Hassan Mughnaiyah’. Mughnaiyah is de achternaam van Imad Mughniyah, de tweede man van de Iraanse-terreurorganisatie Hezbollah, die in 2008 door de CIA werd uitgeschakeld in Syrië. Volgens de Telegraph deelde Matar op social media ook afbeeldingen van Qasem Soleimani, de Iraanse generaal en leider van de Quds-brigades, die in 2020 door de VS werd uitgeschakeld.

Verslaggevers van The Telegraph citeren een oud-klasgenoot van Matar die zegt dat hij ‘een vroom praktiserend moslim’ was die ‘elke dag aan het bidden was’. Tevens zeggen buren van Matar tegen de Telegraph dat hij naar de plaatselijke moskee ging.

Lees ook: Schrijver Salman Rushdie (75) neergestoken in staat New York