Buitenland

Lid Russische elite zou in geheim Westen benaderd hebben over mogelijk einde oorlog

15-08-2022 12:23

Asatur Yesayants/Shutterstockk

Even een eindje rennen in de geruchtenmolen. De Mirror schreef zondag dat er een document rondgaat tussen Westerse inlichtingendiensten, met daarin een verslag van contacten tussen een niet nader bepaalde inlichtingendienst en een lid van de Russische elite. De Rus zou tot de kring rond Vladimir Poetin behoren, en een van de ”pilaren” van het Kremlinregime zijn. Hij zou achter de rug van zijn baas contact hebben gezocht met het Westen, om te kunnen praten over een mogelijk einde van de invasie in Oekraïne.

Er zweven al sinds het begin van de Russische invasie geruchten rond over onvrede in de hoogste regionen van het Kremlin. Het mislukken van het eerste aanvalsplan met de geplande inname van Kiev, en de economische problemen door de sancties zouden de druk steeds hoger op doen lopen. Ook de risico’s van de huidige uitputtingsoorlog, zoals de gevechten rond de Zaporizja  kerncentrale bij de stad Enerhodar, zouden veel functionarissen zorgen baren. Inmiddels zou de stemming binnen de Kremlinmuren een van paniek zijn. Uit de media wordt niet duidelijk hoe de invasie in Oekraïne precies ten einde moet worden gebracht volgens de functionaris, en wat hierbij de positie van Poetin zou zijn.

Het contact zou zijn gelegd achter de rug van Poetin, wat betekent dat de functionaris zijn leven op het spel zet door zonder toestemming toenadering te zoeken tot het Westen. Het document zou serieus worden genomen door de inlichtingendiensten. De Mirror schrijft dat de functionaris het eerste contact waarschijnlijk heeft gelegd met de CIA, of met Westerse diplomaten. Er lijkt geen sprake te zijn van een neutraal derde land als ”brug” tussen de partijen. Een Oekraïense bron stelt tegen de krant dat het niet als een verrassing zou komen als er daadwerkelijk heimelijk onderhandelingen plaatsvinden, en vergelijkt de situatie met die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Leden van een elite die geen goede afloop zien gaan op zoek naar een uitweg uit het conflict, al is het maar voor hen en hun eigen familie.

Over die kerncentrale gesproken. Russische bezettingsautoriteiten hebben inmiddels min of meer een staakt-het-vuren voorgesteld in de omgeving. Het Belgische HLN schrijft dat een vertegenwoordiger van de Russisch gezinde autoriteiten in de oblast Zaporizja, Vladimir Rogov, eerdere Westerse oproepen tot een terugtrekking uit de kerncentrale verwerpt. De VN en EU moeten volgens hem niet vragen om demilitarisering, maar om een staakt-het-vuren. Russische en Oekraïense troepen wisselen al dagen beschietingen uit in het gebied rond de centrale, die doorwerkt met Oekraïens personeel onder Russische bewaking.