Buitenland

Rusland beschuldigt Oekraïne van sabotage, opblazen elektriciteitsmasten in Kursk

16-08-2022 16:45

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

Londen, 16 aug. (Reuters) – De Russische veiligheidsdienst FSB heeft dinsdag Oekraïense “saboteurs” beschuldigd van het herhaaldelijk opblazen van elektriciteitsmasten die lopen van een kernreactorcomplex in de Zuid-Russische regio Koersk, waardoor de werking van de centrale werd verstoord.

In een verklaring zei de FSB dat saboteurgroepen op 4, 9 en 12 augustus zes hoogspanningsmasten hebben opgeblazen die verbonden zijn met de kerncentrale van Koersk, wat heeft geleid tot een “breuk” in de werking van de centrale.

“In samenwerking met de Nationale Garde zijn maatregelen genomen om de bescherming van de kerncentrales te verbeteren”, aldus de FSB-verklaring.

Reuters was niet in staat om het rapport onmiddellijk te verifiëren.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

‘Karma’

Koersk ligt op ongeveer 90 km van de Oekraïense grens en is een van de vele Russische steden die zijn getroffen door explosies in brandstofdepots en munitieopslagplaatsen sinds Rusland Oekraïne binnenviel bijna zes maanden geleden.

Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid niet rechtstreeks opgeëist, maar heeft de incidenten als “karma” omschreven.

Sinds het begin van de oorlog is de vrees toegenomen voor de veiligheid van de nucleaire infrastructuur, waarbij Europa’s grootste kerncentrale in een door Rusland bezet gebied in Zuid-Oekraïne regelmatig het doelwit is geweest van beschietingen.

Nucleair ongeval

Zowel Moskou als Kiev hebben elkaar ervan beschuldigd het risico van een nucleair ongeval te vergroten. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft opgeroepen om een einde te maken aan alle militaire activiteiten in de buurt van het reactorcomplex in Zaporizjzja.

Eerder op dinsdag gaf Moskou de Oekraïense sabotage de schuld van explosies op een militaire basis in de geannexeerde regio van de Krim. Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid voor de explosies niet officieel bevestigd of ontkend.

Copyright Thomson Reuters 2022 – Vertaald door TPO.