Buitenland

Russische minister van Defensie: ‘Geen behoefte om kernwapens te gebruiken in Oekraïne’

16-08-2022 10:21

Atoombom
Shutterstock.

Moskou, 16 augustus (Reuters) – De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft dinsdag tijdens een toespraak op de internationale veiligheidsconferentie in Moskou gezegd dat Rusland geen behoefte heeft om kernwapens te gebruiken in Oekraïne. Shoigu omschreef speculaties in de media dat Moskou kernwapens of chemische wapens zou kunnen inzetten in het conflict als “absolute leugens”.

“Vanuit militair oogpunt is het niet nodig om kernwapens in Oekraïne te gebruiken om de gestelde doelen te bereiken. Het belangrijkste doel van Russische kernwapens is het afschrikken van een nucleaire aanval,” aldus Sergei Shoigu tijdens een toespraak op een internationale veiligheidsconferentie in Moskou.

“De media verspreiden speculaties over het vermeende gebruik van Russische tactische kernwapens in de loop van de speciale militaire operatie, of over de bereidheid om chemische wapens te gebruiken. Al deze informatieve aanvallen zijn absolute leugens.”

NAVO-uitbreiding

Shoigu beweerde ook dat de ‘Oekraïense militaire operaties worden gepland door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië’, en dat de NAVO haar troepenmacht in Oost- en Centraal-Europa “meer dan eens” heeft uitgebreid.

Verwijzend naar het New START-verdrag zei Shoigu dat de gesprekken om het verdrag te verlengen “van twee kanten moeten komen” en dat de situatie rond het kernwapenbeheersingsverdrag tussen de VS en Rusland “niet gemakkelijk” is.

“Er ontwikkelt zich ook een moeilijke situatie met betrekking tot het Verdrag inzake de beperking van strategische aanvalswapens. De overeenkomst blijft van kracht tot 2026,” voegde Shoigu eraan toe.

“Aan Russische kant worden de verplichtingen nagekomen, de aangegeven niveaus van draagraketten en kernkoppen worden binnen de vastgestelde grenzen gehandhaafd.”

(c) Copyright Thomson Reuters 2022 – Uit het Engels vertaald door TPO.