Regio

Gemeente Tubbergen denkt ‘eerder aan wijkagent dan aan een peloton ME’

17-08-2022 15:55

De gemeente Tubbergen is bepaald niet te spreken over de manier waarop staatssecretaris Van den Burg (VVD) de gemeente heeft opgelegd 300 asielzoekers op te vangen in hotel ‘t Elshuys. Tijdens een persconferentie woensdagmiddag zei burgemeester Haverkamp (partijloos):

“Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd? Zo ga je niet met mensen om.”

Ook wethouder asielzaken Ursula Bekhuis (GemeenteBelangen/VVD) zei zich overvallen te voelen:

“Ook omdat het hotel in een dorp met 3000 inwoners staat. Dan verlies je de verhoudingen”

De burgemeester reageerde ook op de demonstraties van dinsdagavond:

“We houden de vinger aan de pols en we hopen dat we het rustig houden in de gemeente. Maar de politie denkt eerder aan een wijkagent dan aan peloton ME.”

Eerder liet wethouder Bekhuis aan RTV Oost weten dat nooit bekend is gemaakt dat in hotel ‘t Elshuys asielzoekers zouden worden gehuisvest, ook al waren er gesprekken met zowel COA als het ministerie:

“Maar dat ging over de opvang van statushouders. De vraag om een groot asielzoekerscentrum, hebben wij niet gehad. We hebben het COA ook gezegd: een groot asielzoekerscentrum is voor ons niet aan de orde en daar hadden ze begrip voor. Wat dat betreft is het voor ons een verrassing dat de staatssecretaris dit doet. Er komt een te grote groep, daar zijn wij als gemeente te klein voor.”

Het hotel is reeds in gebruik voor de opvang van statushouders, aldus wethouder Bekhuis:

“In het hotel vangen we nu wel statushouders op. Ook vangen we Oekraïners op, dat hoort bij onze opgave en dat doen we ook gewoon. Maar een azc van dit formaat in een dorp als Albergen? Dat is ongewenst.”

Volgens Telegraaf-verslaggever Niels Rigter ontkent wethouder Bekhuis nu zelfs dat het hotel verkocht is aan het COA, wat door zowel het COA als door het ministerie wordt beweerd: