Binnenland

Jongeren Albergen demonstreren tegen komst asielzoekers in hotel

17-08-2022 08:44

COA-vlag bij aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

De bekendmaking dat het kabinet asielzoekers op wil laten vangen in een hotel in Albergen, heeft gisteravond tot een spontaan protest geleid in de gemeente. Volgens Tubantia kwamen er enkele honderden demonstranten, voornamelijk jongeren, naar het hotel toe om hun onvrede kenbaar te maken. Het is voor het eerst dat het kabinet zo de lokale overheid buitenspel zet, om haast te kunnen maken met het opzetten van nieuwe opvanglocaties. Een AZC past kennelijk niet in het bestemmingsplan van de gemeente Tubbergen. Ook de eigenares van hotel ‘t Elshuys is overrompeld door de demonstratie. Zijzelf werd onder politiebegeleiding weggehaald.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft het hotel al gekocht, dus de voorbereidingen lijken al te zijn getroffen. Het hotel is ingericht voor 80 gasten, maar er zouden volgens staatssecretaris Van der Burg (VVD) wel 300 in kunnen. Dat is nu ongeveer het aantal mensen dat in Ter Apel buiten moet overnachten. De demonstranten denken er echter anders over, en zijn zowel tegen de komst van de asielzoekers, als tegen de manier waarop het kabinet dit door drukt. Bij de demonstratie werd wat vuurwerk afgestoken, maar zijn geen vernielingen gepleegd.

Tenten

Ondertussen heeft de politie in Ter Apel gisteravond een tentenkamp ontruimd. De tenten waren volgens RTV Noord gedoneerd door Groningse ondernemers, en stonden op het veld naast de luifels. Volgens de autoriteiten dragen ze echter niets bij aan een structurele oplossing van het tekort aan opvang, en zorgen ze voor een onveilige situatie. De N366, die langs het AZC loopt, werd hierbij afgesloten, en was gisteravond alleen toegankelijk voor politie en Rijkswaterstaat. Ook was er eerder op de dag weer een opstootje tussen de vluchtelingen onderling. Het servicepunt van het Rode Kruis was net weer open, nadat het eerder vanwege de onveiligheid was gesloten.