Nieuws

Palestijnse president Abbas beschuldigt in Berlijn Israel van ‘plegen van 50 holocausts’

17-08-2022 09:23

Mahmoud Abbas
President of the State of Palestine and Palestinian National Authority Mahmoud Abbas, 2018. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

Berlin, 17 aug. (Reuters) – De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak woensdag zijn afschuw uit over opmerkingen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die volgens de Duitse leider het belang van de Holocaust afzwakken.

“Vooral voor ons Duitsers is elke relativering van het unieke karakter van de Holocaust ontoelaatbaar en onaanvaardbaar”, twitterde Scholz op woensdag. “Ik walg van de schandalige opmerkingen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.”

Ook de Israëlische premier Yair Lapid veroordeelde de opmerkingen als een “schande”.

“Mahmoud Abbas die Israël ervan beschuldigt ’50 Holocausts’ te hebben gepleegd terwijl hij op Duitse bodem staat, is niet alleen een morele schande, maar ook een monsterlijke leugen,” zei Lapid op Twitter.

“De geschiedenis zal het hem nooit vergeven.”

Als reactie op een storm van kritiek heeft Abbas een verklaring afgelegd waarin hij de Holocaust van nazi-Duitsland, waarbij zes miljoen Joden werden gedood, “de gruwelijkste misdaad in de moderne menselijke geschiedenis” noemt.

Hij zei dat zijn opmerking niet bedoeld was om het unieke karakter van de Holocaust te ontkennen, maar om de aandacht te vestigen op “de misdaden en bloedbaden die sinds de Nakba door de Israëlische strijdkrachten zijn begaan tegen het Palestijnse volk”.

Nakba, of catastrofe, is de term die de Palestijnen gebruiken om de massale uittocht te beschrijven van Palestijnen die hun huizen ontvluchtten of werden verdreven in de oorlog van 1948, die gepaard ging met de oprichting van de staat Israël.

De Centrale Raad van Joden in Duitsland sprak “afschuw” uit over de opmerkingen van Abbas, die volgens hem de herinnering aan de zes miljoen omgekomen Joden vertrapte en die van alle slachtoffers van de Holocaust bezoedelde.

Staande naast Scholz, verwees Abbas naar een reeks historische incidenten waarbij Palestijnen werden gedood door Israëli’s in de oorlog van 1948 die gepaard ging met de oprichting van de staat Israël en in de jaren daarna.

“Van 1947 tot heden heeft Israël 50 bloedbaden aangericht in Palestijnse dorpen en steden, in Deir Yassin, Tantura, Kafr Qasim en vele andere, 50 bloedbaden, 50 Holocausts,” zei Abbas.

Het officiële Palestijnse persagentschap Wafa nam de opmerkingen over de Holocaust niet op in zijn verslag van de ontmoeting met Scholz, en het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Lapid’s opmerkingen bedoeld waren om de aandacht af te leiden van Israël’s “misdaden”.

In een verklaring zei het ministerie “de bezettende macht is niet tevreden met het plegen van deze misdaden op een dagelijkse en voortdurende basis, maar tolereert en verwerpt ook geen praatjes of verklaringen die de Israëli’s en de internationale gemeenschap herinneren aan de vele misdaden begaan door Israël”.

De opmerking van Abbas volgde op maanden van spanning en een kort conflict deze maand, waarbij 49 mensen werden gedood in Gaza nadat Israël een reeks luchtaanvallen had uitgevoerd als reactie op wat het een dreigende dreiging noemde van de militante groep Islamitische Jihad, die als reactie meer dan 1.000 raketten afvuurde.

Tientallen Palestijnen zijn ook gedood bij botsingen met Israëlische veiligheidstroepen op de bezette Westelijke Jordaanoever, terwijl er ook een aantal aanvallen op Israëli’s is geweest, waaronder een incident op zondag waarbij acht mensen gewond raakten in een bus met joodse gelovigen in Jeruzalem.

De Palestijnen streven naar een eigen staat in de gebieden die Israël in de oorlog van 1967 in het Midden-Oosten veroverde. De onderhandelingen zijn sinds 2014 bevroren.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022 – Vertaald door TPO.

***

BERLIN, Aug 17 (Reuters) – German Chancellor Olaf Scholz expressed disgust on Wednesday at remarks by Palestinian President Mahmoud Abbas that the German leader said diminished the importance of the Holocaust.

“For us Germans in particular, any relativization of the singularity of the Holocaust is intolerable and unacceptable,” Scholz tweeted on Wednesday. “I am disgusted by the outrageous remarks made by Palestinian President Mahmoud Abbas.”

During a visit to Berlin, Abbas on Tuesday accused Israel of committing “50 Holocausts” in response to a question about the upcoming 50th anniversary of the attack on the Israeli team at the Munich Olympics.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022