Buitenland

Finse premier Marin woest vanwege gepubliceerde party-video’s, ‘geen drugs gebruikt’

18-08-2022 21:34

Sanna Marin
Sanna Marin, premier van Finland, 2019. Nicole Mess / Shutterstock.com

Helinki, 18 augustus (Reuters) – De Finse premier Sanna Marin zei donderdag dat ze boos was dat video’s van haar dansend op privéfeestjes online werden gepubliceerd omdat ze alleen voor vrienden waren bedoeld.

Marin, 36, sprak nadat een twee minuten durende video van haar zingen en dansen met bekende lokale influencers en artiesten zich op woensdag verspreidde op sociale media en in Finse media.

De clips waren oorspronkelijk gepost op een privé Instagram-account. Marin, die in december 2019 ‘s werelds jongste zittende regeringsleider werd, zei dat ze wist dat ze werd gefilmd, maar nooit had gedacht dat de video’s openbaar beschikbaar zouden worden.

“Deze video’s zijn privé en gefilmd in een privéruimte. Ik vind het kwalijk dat deze bekend zijn geworden bij het publiek,” vertelde Marin aan verslaggevers. Ze zei dat ze niet wist wie ze heeft laten uitlekken.

Veel Finnen hebben hun steun betuigd aan de jonge leider voor het combineren van een privéleven met haar spraakmakende carrière. Maar volgens de krant Helsingin Sanomat roept dit voorval vragen op over haar beoordelingsvermogen.

“Marin heeft misschien te goeder trouw gehandeld, maar zo goedgelovig mag ze niet zijn,” schreef de krant in een hoofdartikel.

“De premier kan in een gevoelige situatie de wapens van de informatieoorlog in handen geven van degenen die Finland willen kwetsen,” aldus de krant.

Marin zei dat de video een compilatie was van clips van twee afzonderlijke gelegenheden een paar weken geleden. Ze zei dat de mensen op de evenementen alcohol gebruikten, maar dat voor zover zij weet niemand drugs gebruikte.

“We hebben gewoon gefeest, ook op een onstuimige manier. Ik danste en zong,” zei Marin, die een bewering ontkende dat de video’s een publiciteitsstunt waren, minder dan een jaar voor de volgende algemene verkiezingen.

Marin vertelde in januari aan Reuters dat zij en haar jonge vrouwelijke collega-ministers tijdens hun ambtstermijn het doelwit zijn geweest van uitgebreide haatzaaiende taal vanwege hun geslacht en uiterlijk.