Buitenland

Israël sluit Palestijnse NGO’s, belooft aan VS ‘meer informatie’ te zullen geven

18-08-2022 21:49

Israel
Shutterstock/marcobrivio.photo.

Jeruzalem, 18 augustus (Reuters) – Israël heeft donderdag zeven Palestijnse organisaties gesloten die het ervan beschuldigt hulp te verlenen aan militante groeperingen. De Verenigde Naties hebben de sluiting veroordeeld en gezegd dat deze “volstrekt willekeurig” lijkt.

Veiligheidstroepen deden invallen in de kantoren van de niet-gouvernementele groepen op de Westelijke Jordaanoever, waarbij computers en apparatuur in beslag werd genomen voordat de ingangen werden afgesloten, aldus Palestijnse getuigen en functionarissen.

Het Israëlische leger zei dat de groepen werden gebruikt door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een groep die het als terroristische organisatie heeft bestempeld. Israël heeft eerder zes van de groepen als terroristische organisaties bestempeld.

De aanduiding, die kritiek heeft uitgelokt van de Verenigde Naties en mensenrechtenwaakhonden, werd woensdag bekrachtigd voor drie van hen. De Verenigde Naties riepen op tot intrekking van de aanwijzingen.

“Ondanks aanbiedingen om dit te doen, hebben de Israëlische autoriteiten de Verenigde Naties geen geloofwaardig bewijsmateriaal voorgelegd om deze verklaringen te rechtvaardigen,” zei het VN-mensenrechtenbureau in een verklaring. “Als zodanig lijken de sluitingen volstrekt willekeurig.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Israël de Verenigde Staten had verteld dat het meer informatie zou verstrekken over de redenen achter het besluit om de organisaties te sluiten nadat Washington contact had opgenomen met Israëlische functionarissen.

“We zullen bekijken wat ons wordt verstrekt en tot onze eigen conclusie komen,” zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Negen landen van de Europese Unie hebben gezegd dat zij zullen blijven samenwerken met de groepen, onder verwijzing naar een gebrek aan bewijs voor de Israëlische beschuldiging.

De VN identificeerde de groepen als de Addameer Prisoner Support and Human Rights Association; Al Haq; Bisan Center for Research and Development; Defense for Children International – Palestine; Health Work Committees (HWC); Union of Agricultural Work Committees (UAWC); en de Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC).

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz herhaalde de bewering van Israël dat de organisaties undercover hadden geopereerd om de PFLP te dienen, die dodelijke aanvallen op Israëli’s heeft uitgevoerd en die door de Verenigde Staten en de EU als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

“Zij helpen ook bij het werven van fondsen voor de terroristische organisatie via een verscheidenheid aan methoden, waaronder vervalsing en fraude,” zei Gantz.

Palestijnse functionarissen veroordeelden de stap, die volgens premier Mohammad Shtayyeh ongeldig was.

“Dit zijn legale instellingen die werken volgens de wet,” vertelde Shtayyeh aan verslaggevers tijdens een bezoek aan het kantoor van Al-Haq in Ramallah.

Eerder botsten Palestijnen met Israëlische troepen die joodse gelovigen bewaakten bij hun bezoek aan het Jozefgraf, een heiligdom in de Westelijke Jordaanoeverstad Nablus. Op deze plaats zijn herhaaldelijk botsingen geweest tussen Palestijnen en Israëlische troepen.

Een 18-jarige Palestijn, die volgens het Israëlische leger op soldaten had geschoten, werd gedood en minstens 30 mensen raakten gewond tijdens de botsingen in Nablus, zeiden Palestijnse medici.