Buitenland

Britse gezondheidszorg-organisaties: ‘Humanitaire crisis deze winter’, door ‘brandstofarmoede’

19-08-2022 12:56

Winter London
Shutterstock.

Groot-Brittannië staat deze winter voor een “humanitaire crisis” wanneer de moeilijke keuzes die huishoudens met een laag inkomen door de stijgende energierekeningen moeten maken, ernstige lichamelijke en geestelijke ziekten kunnen veroorzaken, aldus een lobbygroep in de gezondheidszorg vrijdag.

Premier Boris Johnson heeft weerstand geboden aan oproepen om meer steun te bieden aan huishoudens die worstelen met hogere rekeningen, en houdt vol dat zijn regering belangrijke fiscale beslissingen zal overlaten aan de volgende premier die begin september aantreedt.

“Het land wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis,” zei Matthew Taylor, chief executive van de NHS Confederation, die organisaties uit de hele zorgsector vertegenwoordigt.

“Veel mensen kunnen voor de vreselijke keuze komen te staan tussen het overslaan van maaltijden om hun huis te verwarmen en het moeten leven in koude, vochtige en zeer onaangename omstandigheden,” zei Taylor in een verklaring.

De situatie zou uitbraken van aandoeningen aan de luchtwegen en geestesziekten kunnen veroorzaken, de levenskansen van kinderen kunnen verslechteren en de druk op de toch al onder druk staande National Health Service (NHS) kunnen opvoeren, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Volksgezondheid zei dat de regering de huishoudens al helpt met een in mei aangekondigd steunpakket van 37 miljard pond (44 miljard dollar) voor de kosten van levensonderhoud en dat zij ook werkt aan een uitbreiding van de capaciteit van de NHS.

De gemiddelde jaarlijkse energierekening van een huishouden in Groot-Brittannië – die zowel gas als elektriciteit omvat – lijkt tegen januari opnieuw te zullen verdubbelen tot meer dan 4000 pond (4712 dollar), waardoor de inflatie, die in juli al meer dan 10% bedroeg, nog zal toenemen.

Onder toenemende druk zei Johnsons regering vorige week dat ze werkte aan een steunpakket voor de kosten van levensonderhoud dat de volgende premier in overweging kan nemen, terwijl de oppositiepartij Labour het parlement wil oproepen om de energierekeningen te bevriezen.

De NHS Confederation zei dat het bezorgd was dat “brandstofarmoede”, bij gebrek aan verdere overheidssteun, zou leiden tot meer sterfgevallen in verband met koude huizen, die momenteel worden geschat op ongeveer 10.000 per jaar.