Binnenland

COA stuurt zonder te vragen asielzoekers naar Nieuwerkerk aan den IJssel, maar gemeente wist van niets

19-08-2022 08:22

Nieuwerkerk aan den IJssel. Menno van der Haven/Shutterstock

Het COA heeft afgelopen woensdag een groep van 42 asielzoekers naar het Zuid-Hollandse dorp Nieuwerkerk aan den IJssel gestuurd. De gemeente Zuidplas, waar Nieuwerkerk ligt, werd vooraf niet geïnformeerd over hun komst, en ambtenaren kwamen voor een verrassing te staan toen de asielzoekers zich bij de publieksbalie meldden. De mensen verblijven tijdelijk in het Van der Valkhotel in het dorp, zo schrijft Gouwe IJssel Nieuws. Het COA heeft inmiddels excuses gemaakt aan de gemeente voor het niet aankondigen of overleggen van de actie.

De locoburgemeester van Zuidplas zegt dat er inmiddels ”zeer duidelijke gesprekken” zijn gevoerd tussen het gemeentebestuur en het COA. De gemeente moest na een bezoek van ambtenaren aan het hotel direct bijspringen. Het COA had de asielzoekers wel een beveiliger meegestuurd, maar kennelijk geen schone kleding, of gezondheidschecks uitgevoerd. Zuidplas zegt nu dat het onderhoud van de groep verder de verantwoordelijkheid is van het COA.

Het COA heeft ook beloofd om voortaan sneller informatie uit te wisselen, en de verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang. Zuidplas is een kleine gemeente met ongeveer 45.000 inwoners, waarvan de helft in Nieuwerkerk aan den IJssel woont. De 42 mensen zitten naar verwachting tot eind augustus in het hotel. Waar ze daarna heen gaan is nog onbekend.