Buitenland

Hof Japan: kind van trans-vrouw geboren ná transitie niet wettelijk erkend als haar kind

19-08-2022 12:14

Bron: esfera via Shutterstock

TOKYO, 19 augustus (Reuters) – Een Japanse rechtbank oordeelde vrijdag dat alleen het kind dat geboren werd voordat een trans-vrouw haar chirurgische en wettelijke transitie onderging wettelijk als haar kind kan worden erkend, terwijl het kind dat geboren werd ná haar transitie dat niet kan, aldus de media.

Japan, waar veel LGBTQ+ mensen nog steeds niet voor hun seksuele geaardheid uitkomen, eist dat iedereen die wettelijk van geslacht wil veranderen een operatie ondergaat om de geslachtsorganen waarmee ze geboren zijn te verwijderen, een praktijk die scherp bekritiseerd wordt door mensenrechtengroeperingen.

De transvrouw, die als man werd geboren, kreeg twee dochters met haar vrouwelijke partner met gebruikmaking van sperma dat voor haar transitie bewaard was gebleven, meldden de openbare omroep NHK en persbureau Kyodo.

Vier jaar geleden kreeg ze wettelijk toestemming om haar geslacht te veranderen in haar familieregister, aldus de rapporten.

Hoewel haar partner werd erkend als de wettelijke moeder van de meisjes omdat zij hen ter wereld heeft gebracht, werd het verzoek van de trans-vrouw om te worden erkend als hun ouder in februari niet aanvaard door een familierechtbank in Tokio.

Die rechtbank zei dat “er momenteel niets in de Japanse wet is om haar ouderlijke rechten te erkennen,” een uitspraak waartegen de vrouw in beroep ging.

Vrijdag oordeelde het Hooggerechtshof van Tokio dat zij als ouder kan worden erkend van de dochter die voor haar wettelijke geslachtsverandering is geboren, maar niet van de tweede, die daarna is geboren.

Verdere details waren niet onmiddellijk beschikbaar.

Japan blijft het enige land van de Groep van Zeven dat het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet erkent.

In juni oordeelde een Japanse rechtbank dat een verbod op het homohuwelijk niet ongrondwettelijk was, wat een tegenslag betekende voor de rechten van LGBTQ+, nadat een rechtbank in 2021 het tegendeel had geoordeeld.