Buitenland

Al Shabaab-terroristen vallen hotel in Mogadishu aan, tenminste 12 doden, hotelgasten gegijzeld

20-08-2022 12:34

Mogadishu
Shutterstock. MDart10 / Shutterstock.com

MOGADISHU, 20 augustus (Reuters) – Ten minste 12 mensen zijn gedood in de Somalische hoofdstad Mogadishu nadat militanten, gelinkt aan Al Qaeda, een hotel aanvielen en gijzelaars gijzelden die de autoriteiten bijna 20 uur later nog probeerden te bevrijden, zei een inlichtingenofficier op zaterdag.

De aanvallers boorden zich vrijdagavond een weg naar het Hayat Hotel met twee autobommen en openden daarna het vuur. De Somalische opstandelingen van Al Shabaab hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

“Tot nu toe hebben we bevestigd dat 12 mensen, voornamelijk burgers, zijn omgekomen”, vertelde Mohammed, een inlichtingenofficier die slechts één naam gaf, aan Reuters.

De schutters hielden een onbekend aantal gijzelaars vast op de tweede verdieping van het hotel, zei Mohammed, waardoor de autoriteiten geen zware wapens konden gebruiken.

Ze hadden ook de trappen opgeblazen om het moeilijker te maken om op bepaalde verdiepingen te komen, zei hij.

Rookpluimen

De ontploffingen veroorzaakten enorme rookpluimen boven het drukke knooppunt op vrijdagavond, en het geluid van geweervuur knetterde nog steeds over de hoofdstad tegen 0700 GMT op zaterdag.

Het geluid van explosies onderbrak de nacht toen regeringstroepen probeerden de controle over het hotel terug te winnen van de militanten, zeiden getuigen.

Grote delen van het hotel werden verwoest door de gevechten, zeiden ze.

De aanslag van vrijdag was de eerste grote aanslag sinds president Hassan Sheikh Mohamud in mei is aangetreden.

Al Shabaab

De aan Al Qaeda gelinkte groep Al Shabaab eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, volgens een vertaling van de SITE Intelligence Group, die verklaringen van jihadistische groeperingen volgt.

Al Shabaab strijdt al meer dan 10 jaar voor de omverwerping van de Somalische regering. Het wil zijn eigen heerschappij vestigen op basis van een strikte interpretatie van de islamitische wet.

Het Hayat Hotel is een populaire ontmoetingsplaats voor wetgevers en andere regeringsfunctionarissen. Er was niet onmiddellijk bekend of een van hen bij de belegering betrokken was.