Binnenland

Eerste officiële vrouwenbokswedstrijd in Saoedi-Arabië: knock out na 1 minuut en 5 seconden

20-08-2022 21:13

Boksen
Shutterstock.

20 aug. (Reuters) – De Brits-Somalische super-bantamgewicht Ramla Ali had zaterdag niet meer dan een minuut nodig om de eerste erkende professionele bokswedstrijd voor vrouwen in Saoedi-Arabië te winnen.

De 32-jarige Ramla Ali stopte Crystal Garcia Nova na één minuut en vijf seconden van de eerste ronde in Jeddah met een harde rechterhand op de kin, waardoor het mondkapje van de Dominicaanse de ring uit vloog.

De technische knock-out, op de undercard van de zwaargewicht titel clash tussen de Oekraïense titelverdediger Oleksandr Usyk en de Britse Anthony Joshua, bracht Ali’s pro record op zeven overwinningen uit zeven gevechten.

“Ik heb het gevoel dat ik terug moet gaan en wat meer pads moet doen. Ik kwam niet echt uit de eerste versnelling,” vertelde ze aan Sky Sports televisie.

De Olympiër van 2020, een voormalige vluchtelinge die in Tokyo vocht voor Somalië en model stond voor modetijdschriften, zei dat ze hoopte eerder vroeger dan later een wereldtitel te krijgen.

“Het zal leuk zijn om een 10-rounder te krijgen in de volgende,” zei ze. “Ik kijk er echt naar uit om nu een kleine pauze te hebben. Mijn laatste twee gevechten heb ik getraind en gestreden met een gebroken pols en een gebroken teen.

“Ik moet nu echt een tijdje vrij nemen. Dit was zo’n geweldige kans dat ik er geen nee tegen kon zeggen, ook al had ik veel pijn.

Promoter Eddie Hearn zei dat de avond in het teken stond van geschiedenis schrijven.

“Wereldtitels zijn leuk, maar dit is historisch, dit is een erfenis op zich,” zei hij.

“Wereldkampioenschappen in 2023 zeker… Ik geloof dat ze volgend jaar wereldkampioen zal zijn.”

Ali had in de aanloop naar het gevecht kritiek gekregen van voorvechters van rechten omdat hij Saoedi-Arabië omschreef als een ‘zeer progressief land’.

“Dit gevecht is weer een staaltje van sportspoeling omdat Saoedi-Arabië opnieuw probeert af te leiden van zijn verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten,” zei Felix Jakens, hoofd van de voorrangscampagnes van Amnesty International UK.