Buitenland

Dochter (30) Russische nationalist Alexander Dugin komt om bij vermoedelijke autobomaanslag

21-08-2022 09:50

Darya Dugina Platanova
Darya Dugina. Foto: Twitter.

MOSKOU, 21 augustus (Reuters) – De dochter van een ultranationalistische Russische ideoloog die voorstander is van het annexeren van Oekraïne door Rusland, is zaterdagavond gedood bij een vermoedelijke bomaanslag met een auto buiten Moskou, zeiden Russische staatsonderzoekers op zondag.

Darya Dugina, de dochter van de prominente ideoloog Alexander Dugin, kwam om het leven nadat een vermoedelijk explosief detoneerde onder de Toyota Land Cruiser waarin ze reed, zeiden onderzoekers van de regio Moskou in een verklaring.

Het Russische staatspersbureau TASS citeerde Andrei Krasnov, iemand die Dugina kende, die zei dat het voertuig aan haar vader toebehoorde en dat hij waarschijnlijk het beoogde doelwit was.

Vader en dochter waren naar een festival buiten Moskou geweest en Dugin had op het laatste moment besloten van auto te wisselen, meldde de Russische regeringskrant Rossiiskaya Gazeta.

Op tv-beelden bij de verklaring was te zien hoe onderzoekers brokstukken en fragmenten verzamelden op de plaats waar de explosie plaatsvond.

De onderzoekers, die Darya Dugina beschreven als een journaliste en politiek expert, zeiden dat ze een moordzaak hadden geopend en dat ze forensisch onderzoek zouden verrichten om te proberen vast te stellen wat er precies was gebeurd.

Ze zeiden dat ze “alle versies” in overweging namen om uit te zoeken wie verantwoordelijk was voor de misdaad.

Alexander Dugin, de vader van Darya, is al lang voorstander van de vereniging van Russischtalige en andere gebieden in een groot nieuw Russisch rijk.

Hij wil dat dat rijk ook Oekraïne omvat, waar Russische troepen momenteel wat Moskou een “speciale militaire operatie” noemt, uitvoeren om Oekraïne te demilitariseren.

De invloed van Dugin, die op een sanctielijst van de VS staat, op de Russische president Vladimir Poetin is onderwerp van speculaties geweest, waarbij sommige Rusland-watchers beweren dat zijn invloed aanzienlijk is en anderen die minimaal noemen.

Darya Dugina, die ook de achternaam Platonova droeg en die volgens de Russische staatsmedia 30 jaar oud was, steunde in grote lijnen de ideeën van haar vader en verscheen zelf op de staatstelevisie om steun te betuigen aan de Russische acties in Oekraïne.

In een verklaring in maart zei het Amerikaanse ministerie van Financiën dat Dugina, de hoofdredacteur van de website United World International, die heeft gesuggereerd dat Oekraïne zou “vergaan” als het werd toegelaten tot het militaire bondgenootschap van de NAVO, op een Amerikaanse sanctielijst was gezet.