Buitenland

Duitse minister Economie: ‘Uitgesloten dat levensduur laatste drie kerncentrales wordt verlengd’

21-08-2022 15:09

Foto van: Ajay Pal Singh Atwal.

BERLIJN, 21 augustus (Reuters) – De Duitse minister van Economie Robert Habeck (De Groenen) heeft zondag uitgesloten dat de levensduur van de drie resterende kerncentrales van het land wordt verlengd om gas te besparen, en zei dat dit hooguit 2 procent van het gasverbruik zou besparen.

Deze besparingen zouden niet voldoende zijn om het debat over het verlaten van kernenergie te heropenen, gezien de consensus over het onderwerp, zei hij tijdens een discussie met burgers op de opendeurdag van de regering.

De centrales moeten tegen het einde van het jaar worden gesloten op grond van wetgeving die door de regering van voormalig bondskanselier Angela Merkel werd ingevoerd na de meltdown van de kerncentrale van Fukushima in Japan in 2011.

“Het is een verkeerd besluit, gezien het weinige dat we zouden besparen,” zei Habeck.

Habeck zei echter open te staan voor een verlenging van de levensduur van een kerncentrale in Beieren als uit een stresstest blijkt dat dit nodig is om de stabiliteit en de levering van het elektriciteitsnet in de winter te garanderen. De resultaten van de test worden in de komende weken verwacht.

De zuidelijke deelstaat en productiehub is afhankelijk van gasgestookte elektriciteitscentrales en heeft weinig kolengestookte centrales en een lage productie van windenergie. Een andere factor die meespeelt, is het feit dat Duitsland Frankrijk van elektriciteit moet voorzien omdat de productie van kernenergie is gedaald.