Buitenland

Japan overweegt 1000 lange-afstand kruisraketten te plaatsen tegen dreiging China, Noord-Korea

21-08-2022 10:21

Kruisraket

TOKYO, 21 augustus (Reuters) – Japan overweegt de inzet van 1.000 lange-afstand kruisraketten om zijn tegenaanvalcapaciteit tegen China op te voeren, meldde de krant Yomiuriop zondag.

De raketten zouden bestaande wapens zijn die aangepast zijn om hun bereik uit te breiden van 100 km (62 mijl) tot 1.000 km, aldus de krant, die regeringsbronnen citeert.

De wapens, gelanceerd door schepen of vliegtuigen, zouden hoofdzakelijk rond de zuidelijke Nansei-eilanden worden gestationeerd en in staat zijn om de kustgebieden van Noord-Korea en China te bereiken, aldus de Yomiuri.

Vertegenwoordigers van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op het rapport.

Japan, dat zijn naoorlogse grondwet zo interpreteert dat het zijn leger alleen voor zelfverdediging mag gebruiken, heeft de afgelopen jaren zijn militaire uitgaven opgevoerd en een assertievere strategie gevolgd. Maar het heeft afgezien van de plaatsing van lange-afstandsraketten, onder de beperkingen op wapens die doelen op buitenlands grondgebied kunnen raken.

De spanningen in de regio liepen deze maand op na een bezoek van Nancy Pelosi, voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan, dat door China wordt opgeëist maar door het land zelf wordt bestuurd. Peking lanceerde raketten in de buurt van Taiwan en in de exclusieve economische zone van Japan.