Buitenland

Signapore wil homoseksualiteit decriminaliseren, maar homohuwelijk zal niet worden erkend

21-08-2022 14:54

Gay
Shutterstock.

SINGAPORE, 21 aug (Reuters) – Singapore zal seks tussen mannen decriminaliseren, maar heeft geen plannen om de wettelijke definitie van het huwelijk als zijnde tussen een man en een vrouw te wijzigen, zei premier Lee Hsien Loong op zondag.

LGBTQ-groepen verwelkomden Lee’s besluit om sectie 377A van het wetboek van strafrecht, een wet uit het koloniale tijdperk die seks tussen mannen strafbaar stelt, in te trekken, maar uitten ook hun bezorgdheid over het feit dat het uitsluiten van het homohuwelijk discriminatie in stand zou helpen houden.

In zijn jaarlijkse toespraak op de nationale feestdag zei Lee dat de Singaporese samenleving, en met name de jongeren in de stad, homo’s steeds meer accepteert.

“Ik geloof dat dit het juiste is om te doen, en iets dat de meeste Singaporezen nu zullen accepteren,” zei hij.

Het was onduidelijk wanneer Sectie 377A precies zou worden ingetrokken.

Singapore wordt het nieuwste Aziatische land dat stappen zet in de richting van het beëindigen van discriminatie van leden van de LGBTQ-gemeenschap.

In 2018 schrapte het hoogste gerechtshof van India een verbod op homoseksuele seks uit het koloniale tijdperk, terwijl Thailand onlangs dichter bij de legalisering van verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht is gekomen.

Op grond van Singapore’s Sectie 377A kunnen overtreders volgens de wet tot twee jaar gevangenisstraf krijgen, maar deze wordt momenteel niet actief gehandhaafd. Er zijn al tientallen jaren geen veroordelingen bekend voor seks tussen instemmende volwassen mannen en de wet is niet van toepassing op seks tussen vrouwen of andere geslachten.

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en queergroepen (LGBTQ) hebben de wet al meerdere malen aangevochten, maar geen van hen is daarin geslaagd.

Zondag verklaarden verschillende LGBTQ-rechtengroeperingen in een gezamenlijke verklaring “opgelucht” te zijn door Lee’s aankondiging.

“Voor iedereen die te maken heeft gehad met pesterijen, afwijzing en intimidatie die door deze wet mogelijk zijn gemaakt, stelt de intrekking ons eindelijk in staat om te beginnen met het proces van genezing. Voor degenen die verlangen naar een meer gelijkwaardig en inclusief Singapore, betekent de intrekking dat verandering wel degelijk mogelijk is,” aldus de groep in de verklaring.

Maar de groepen drongen er ook bij de regering op aan geen gehoor te geven aan oproepen van religieuze conservatieven om de definitie van het huwelijk in de grondwet vast te leggen, omdat dit een signaal zou zijn dat LGBTQ+-burgers niet gelijk zijn.

Verzet

In februari oordeelde het hoogste gerechtshof van Singapore dat de wet niet in strijd was met de grondwettelijke rechten omdat deze niet werd gehandhaafd, zoals de aanklagers hadden aangevoerd, en het bevestigde opnieuw dat de wet niet kon worden gebruikt om mannen te vervolgen voor homoseksuele seks.

Sommige religieuze groeperingen, waaronder moslims, katholieken en sommige protestanten, bleven zich verzetten tegen een intrekking van de wet, aldus Lee.

Een alliantie van meer dan 80 kerken sprak zondag haar grote teleurstelling uit over het besluit van de regering.

“De intrekking is een uiterst betreurenswaardig besluit dat een diepgaande invloed zal hebben op de cultuur waarin onze kinderen en toekomstige generaties Singaporezen zullen leven”, aldus de organisatie.

Singapore is een multiraciale en multireligieuze samenleving van 5,5 miljoen, waarvan ongeveer 16% moslim is, met grotere boeddhistische en christelijke gemeenschappen. Volgens de volkstelling van 2020 heeft het land een overwegend etnisch Chinese bevolking met aanzienlijke Maleisische en Indiase minderheden.

Lee benadrukte dat zijn regering voorstander blijft van de traditionele definitie van het huwelijk: “Wij geloven dat het huwelijk tussen een man en een vrouw moet zijn, dat kinderen binnen dergelijke gezinnen moeten worden grootgebracht, dat het traditionele gezin de basisbouwsteen van de samenleving moet vormen.”

Singapore zal “de definitie van het huwelijk beschermen tegen constitutionele aanvechting door de rechtbanken”, zei hij. “Dit zal ons helpen om Sectie 377A op een gecontroleerde en zorgvuldig overwogen manier in te trekken.”