Buitenland

Burgemeester (D.) Washington wil inzet National Guard bij opvang migranten, inzet geweigerd

22-08-2022 23:46

Muriel Bowser (D.), mayor of Washington.

WASHINGTON, 22 aug (Reuters) – Het Pentagon heeft maandag voor de tweede keer in de afgelopen weken een verzoek van de burgemeester van Washington afgewezen om te helpen bij de opvang van migranten die aankomen uit de door Republikeinen geleide staten Texas en Arizona, in een poging om de verantwoordelijkheid te verschuiven naar de federale regering en de Democraten.

Burgemeester Muriel Bowser (D.) riep in juli op tot de inzet van de District of Columbia National Guard om te helpen met migranten, maar dat verzoek werd afgewezen door het Amerikaanse leger.

Ze herhaalde haar verzoek op 11 augustus – dit keer met een specifieke tijdlijn van 90 dagen die op 22 augustus zou beginnen.

In een brief aan Bowser, die door Reuters werd ingezien, zei het Pentagon dat de D.C. National Guard geen specifieke opleiding of ervaring had in het verstrekken van faciliteitenbeheer, voeding, sanitaire voorzieningen of grondsteun aan migranten.

De brief voegde eraan toe dat het een “substantiële” impact zou hebben op de paraatheid van de troepen in D.C.

Amerikaanse militaire functionarissen hebben de afgelopen jaren privé gezegd dat ze worden ingezet voor taken die door civiele agentschappen zouden moeten worden gedaan en dat troepen alleen zouden moeten worden ingezet als laatste redmiddel voor binnenlandse aangelegenheden.

Het aanvankelijke verzoek van de burgemeester heeft sommige ambtenaren van het Witte Huis gefrustreerd die dachten dat Bowser, een Democraat, de kwestie zonder militaire troepen kon afhandelen en speelde in op Republikeinse politieke aanvallen op President Joe Biden, een mede-Democraat.

Washington is geen Amerikaanse staat of deel van een staat, dus de bevoegdheid om troepen van de Nationale Garde op te roepen berust bij het Amerikaanse leger.

De staat Texas, onder leiding van de Republikeinse gouverneur Greg Abbott, heeft sinds april meer dan 7.000 migranten per bus naar Washington gestuurd. Arizona, dat in mei het voorbeeld van Texas volgde, heeft er ongeveer 1.500 gestuurd.

De overgrote meerderheid van degenen die in Washington aankomen – zo’n 85-90% – gaat binnen enkele uren of dagen door naar andere Amerikaanse bestemmingen, aldus vrijwilligers.