Buitenland

Ophef in Italië om tweet met verkrachtingsbeelden door partijleider rechtsconservatieve partij

22-08-2022 16:11

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. Screenshot: Twitter.

ROME, 22 augustus (Reuters)Giorgia Meloni, leider van de Italiaanse rechts-nationaal-conservatieve partij Fratelli d’ITALIA (‘Broeders van Italië’), die in de race om de volgende premier van Italië te worden voorop gaat, werd maandag door haar rivalen beschuldigd van ‘beschamende verkiezingscampagnes’ nadat ze een video had gepost van een Oekraïense vrouw die door een migrant in een Italiaanse stad wordt verkracht.

De 55-jarige vrouw werd begin zondag op een stoep in de stad Piacenza aangerand door een asielzoeker uit Guinee, aldus plaatselijke functionarissen. Het incident werd gefilmd door iemand in een flat met uitzicht op de straat en de aanvaller werd gearresteerd.

De politie bevestigde de arrestatie en zei dat de man in hechtenis werd gehouden terwijl het onderzoek werd voortgezet.

Meloni, wiens partij aan kop gaat in de aanloop naar de nationale verkiezingen op 25 september, tweette de video, die op een krantenwebsite was geplaatst met geblurde beelden maar de kreten van de vrouw duidelijk hoorbaar.

“Men kan niet zwijgen bij deze afschuwelijke episode van seksueel geweld tegen een Oekraïense vrouw, overdag in Piacenza gepleegd door een asielzoeker,” schreef Meloni.

“Een knuffel voor deze vrouw. Ik zal alles doen wat ik kan om de veiligheid in onze steden te herstellen.”

De tweet leidde tot een spervuur van kritiek online, ook door Meloni’s politieke tegenstanders.

“Het is onfatsoenlijk om beelden van een verkrachting te gebruiken. Nog onfatsoenlijker is het om dit te doen voor verkiezingsdoeleinden,” schreef Enrico Letta, hoofd van de centrum-linkse Democratische Partij (PD), op Twitter. Letta’s post stelt: “Respect voor mensen en slachtoffers komt altijd op de eerste plaats” en “alleen de slachtoffers doen ertoe”.

Een andere leider van de Centrumpartij, Carlo Calenda, noemde Meloni’s tweet “immoreel”. Igiaba Scego, een prominente Italiaanse schrijver van Somalische afkomst, beschuldigde Meloni van het ‘uitbuiten van het verkrachtingsslachtoffer’.

“Aangeboden als clickbait voyeurisme in plaats van beschermd te worden. Deze verkiezingscampagne is afschuwelijk,” schreef ze.

Meloni, die heeft opgeroepen tot een zeeblokkade van Noord-Afrika om te voorkomen dat migrantenboten uitvaren, zei op Facebook dat haar rivalen de verkrachting hadden gebruikt om haar aan te vallen, terwijl ze het slachtoffer negeerden om niet in te gaan op wat zij ‘de noodsituatie op het gebied van immigratie’ noemde.