Buitenland

Servische president: NAVO moet Serviërs in Kosovo beschermen, anders doen we het zelf

22-08-2022 13:27

Servische president Aleksandar Vucic. Alexandros Michailidis/Shutterstock

De president van Servië heeft gewaarschuwd dat zijn land in kan grijpen in Kosovo, als de NAVO-missie daar niets doet ter bescherming van de Servische minderheid. Aleksandar Vucuc zei volgens Euronews dat er geen ”vluchtelingenkolonnes” zullen komen, en dat Servië de eigen landgenoten zal beschermen tegen ”vervolging en pogroms” door de Kosovaarse regering. Vorige maand ontstonden nieuwe spanningen in Kosovo, dat een etnisch Servische minderheid heeft. De Kosovaarse regering liet weten dat Servische nummerborden en legitimatie niet langer zouden worden geaccepteerd, en dat mensen extra papieren zouden krijgen. Woedende Serviërs blokkeerden vervolgens grensovergangen, en de maatregel werd uitgesteld.

Escalatie

Volgens Vucic is het Kosovaarse beleid erop gericht om de Serviërs weg te pesten uit Kosovo. Door Serviërs Kosovo uit te jagen, zou de Kosovaarse regering willen voorkomen dat ze op de lange termijn een eigen afscheiding krijgen. De Servische minderheid in Kosovo woont vooral in het noorden, langs de grens met Servië. Sommige analisten in het Westen zijn op hun beurt bang dat Rusland zijn Servische bondgenoot aanzet tot harde woorden, en misschien zelfs tot een interventie. Nieuwe conflicten op de Balkan zouden de aandacht en middelen van NAVO-landen af kunnen leiden van de invasie in Oekraïne. Het is echter moeilijk te zien hoe het geïsoleerde Servië, ingeklemd tussen NAVO-lidstaten, zo’n conflict zou kunnen volhouden. Bovendien zou Rusland niet in een positie verkeren om Servië bij te staan door middel van wapenleveranties. De NAVO greep in 1999 al in toen Servië een afscheidingsbeweging in Kosovo de kop in drukte. De Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring in 2008 kreeg steun uit het Westen, maar Rusland bleef achter Servië staan.

Nummerborden

Het conflict rond Kosovo lijkt voorlopig hoe dan ook nog niet van de kaart. De Kosovaarse regering heeft de omstreden maatregelen uitgesteld tot 1 september. Begin volgende maand worden Serviërs in het land toch verplicht om de maatregelen de accepteren. De Hoge vertegenwoordiger voor de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, de Spanjaard Josep Borrell, heeft nog pogingen gedaan om beide partijen rond de tafel te krijgen, maar dit heeft niet mogen baten. Waarschijnlijk wacht de regio dus een herhaling van de spanningen van een maand geleden.