Buitenland

VS: ‘Grote bezorgdheid geuit bij Saoedi-Arabië’ wegens celstraf activiste Salma al-Shehab

22-08-2022 22:43

Hoofddoek, hijab
Shutterstock.

WASHINGTON, 22 aug (Reuters) – De Verenigde Staten hebben “grote bezorgdheid” geuit bij Saoedi-Arabië over een gevangenisstraf van 34 jaar voor vrouwenrechtenactiviste Salma al-Shehab, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag.

“We hebben onze grote bezorgdheid geuit bij de Saoedische autoriteiten,” zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de straf die de Saoedische vrouw kreeg voor het volgen en retweeten van dissidenten en activisten op Twitter.

“We hebben hen erop gewezen dat vrijheid van meningsuiting een universeel mensenrecht is waar iedereen recht op heeft”, zei Price, die eraan toevoegde dat het “nooit gecriminaliseerd of bestraft mag worden”.

De Saoedische ambassade in Washington heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Een Saoedische rechtbank legde Shehab eerder deze maand de gevangenisstraf van 34 jaar en een reisverbod van 34 jaar op voor haar tweets, volgens een in Washington gevestigde mensenrechtengroep, The Freedom Initiative.

De gevangenisstraf voor de moeder van twee kinderen en doctoraalstudente aan de Universiteit van Leeds in Groot-Brittannië is de langste die aan een Saoedische vrouwenrechtenactiviste is opgelegd, aldus de groep.

Shehab, die deel uitmaakt van de sjiitische moslimminderheid in het koninkrijk, werd in januari 2021 aangehouden terwijl ze op vakantie was in Saoedi-Arabië, enkele dagen voor ze naar Groot-Brittannië zou terugkeren, aldus de groep.

Spanningen over de mensenrechtensituatie in het olierijke Saoedi-Arabië hebben de banden met de Verenigde Staten bezoedeld, onder meer over vrouwenrechten en de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van het koninkrijk in Istanboel in 2018, waarbij hij in stukken werd gesneden.

De beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendienst is dat de de facto Saoedische heerser, kroonprins Mohammed bin Salman, achter de moord op Khashoggi zat, een inwoner van de VS die schreef voor de Washington Post.

Riyad ontkent de beschuldiging.

De Amerikaanse president Joe Biden kreeg kritiek te verduren voor zijn bezoek aan Saudi-Arabië in juni. Tijdens dat bezoek zei hij de kroonprins te hebben verteld dat hij hem verantwoordelijk houdt voor de moord op Khashoggi.