Buitenland

Zweedse politie vindt tas met explosieven tijdens cultureel festival Stockholm

22-08-2022 16:16

Foto Pixabay

STOCKHOLM, 22 augustus (Reuters) – De politie van Stockholm heeft een tas met explosieven vernietigd die zondagnacht laat in een park in de Zweedse hoofdstad werd gevonden en doet verder onderzoek, zo verklaarde zij maandag.

Het incident vond plaats minder dan drie weken voor de parlementsverkiezingen van 11 september, waarbij criminaliteit een belangrijk thema zal zijn voor de kiezers.

“Op dit moment is er geen vermoeden dat dit een terreur-gerelateerde misdaad is,” citeerde dagblad Dagens Nyheter Erik Akerlund, hoofd van de politie voor het district Norrmalm van de stad.

Er is een voorlopig onderzoek ingesteld en tot dusver is nog niemand in hechtenis genomen. De politie gaf geen details over wie de explosieven zou hebben achtergelaten of over een mogelijk doelwit.

Het park in het centrum van Stockholm waar de explosieven werden gevonden, was een van de locaties van het jaarlijkse Culturele Festival van de stad, dat liep van 17 tot 21 augustus, en waar concerten, familieactiviteiten en evenementen zoals sumoworstelen plaatsvonden.

Het gebied werd afgezet en de tas werd door de explosievenopruimingsdienst onschadelijk gemaakt. De autoriteiten voerden in de vroege uren van maandagochtend een forensisch onderzoek uit, zei de politie.

“Nu zullen alle onderdelen worden onderzocht,” zei Akerlund in een verklaring.

“Pas na een volledig onderzoek in het nationale forensisch centrum zullen we kunnen zeggen of het gevaarlijke object functioneel was.”

Het terreurdreigingsniveau van Zweden staat sinds 2010 op drie op een schaal van vijf – of “verhoogd” – en de veiligheidspolitie zei dat er geen verandering was opgetreden als gevolg van het incident.

Het land is al meer dan 200 jaar niet in oorlog geweest, maar leden van de strijdkrachten hebben deelgenomen aan vredeshandhavingsactiviteiten van de Verenigde Naties in Mali, Afghanistan, Irak, Kosovo en andere landen.

In 2017 doodde een Oezbeekse asielzoeker vijf mensen toen hij met een gestolen vrachtwagen inreed op winkelend publiek in een voetgangersstraat op slechts een paar honderd meter van de Kungstradgarden. Hij zei tijdens zijn proces dat hij Zweden wilde straffen voor zijn aandeel in de wereldwijde strijd tegen de militante Islamitische Staatgroep.

Politie en veiligheidsdiensten hebben een aantal andere geplande aanslagen verijdeld.

De afgelopen jaren is de aandacht van de kiezers echter vooral uitgegaan naar een golf van bendegeweld, waardoor Zweden in verhouding tot de omvang van de bevolking bijna bovenaan staat in de lijst van schietdoden in Europa.

In veel opiniepeilingen wordt bendecriminaliteit in de aanloop naar de komende stemming door de kiezers als het belangrijkste probleem genoemd.