Buitenland

Groep Kenianen klaagt Britse regering aan wegens ‘landdiefstal, marteling in koloniale tijd’

23-08-2022 15:31

Kenya
Shutterstock.

NAIROBI, 23 augustus (Reuters) – Een groep Kenianen heeft dinsdag bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een zaak tegen de Britse regering aangespannen wegens landdiefstal, foltering en mishandeling tijdens het koloniale tijdperk.

De Kenianen willen een onderzoek en genoegdoening voor misdaden die volgens hen werden begaan in de Kericho-regio in West-Kenia, nu een van de belangrijkste theeproducerende gebieden ter wereld.

“De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft alle mogelijke wegen om genoegdoening te krijgen geblokkeerd en ontweken. We hebben geen andere keuze dan voor onze cliĆ«nten naar de rechter te stappen zodat de geschiedenis kan worden rechtgezet,” aldus advocaat Joel Kimutai Bosek, die de groep vertegenwoordigt.

Het Britse Foreign, Commonwealth and Development Office heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Het zou aan de rechtbank zijn om te bepalen hoeveel schadevergoeding aan slachtoffers verschuldigd zou kunnen zijn, zei het juridische team.

Miljoenencompensatieregeling

Britse schadeloosstelling voor misdaden uit het koloniale tijdperk is zeldzaam, maar niet ongehoord. In 2013 stemde Groot-Brittanniƫ in met een miljoenencompensatieregeling voor Kenianen die door koloniale troepen waren gemarteld tijdens een opstand aan het einde van het Britse Rijk.

Volgens de Verenigde Naties hebben meer dan een half miljoen Kenianen uit het Kericho-gebied te lijden gehad onder grove schendingen van de mensenrechten, waaronder onwettige moorden en ontheemding tijdens het Britse koloniale bewind, dat eindigde in 1963.

Velen lijden nog steeds onder de economische gevolgen van de diefstal van hun land, aldus de Verenigde Naties, zelfs nu datzelfde land winstgevend is geworden voor multinationale ondernemingen.

“Enkele van ‘s werelds meest welvarende theebedrijven, zoals Unilever, Williamson Tea, Finlay’s en Lipton, bezetten en bewerken dit land en blijven het gebruiken om aanzienlijke winsten te genereren”, aldus de aanklagers in een verklaring.

Unilever, Williamson Tea, Finlay’s en Lipton reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Kenia is ‘s werelds grootste exporteur van zwarte thee naar hoeveelheid, volgens het International Trade Centre.