Buitenland

In 500 jaar is het niet zo droog geweest in Europa

23-08-2022 15:46

Droogte
Shutterstock.

BRUSSEL, 23 augustus (Reuters) – Europa wordt geconfronteerd met de ergste droogte in minstens 500 jaar, met tweederde van het continent in een staat van alarm of waarschuwing, waardoor de binnenvaart, de elektriciteitsproductie en de opbrengst van bepaalde gewassen afnemen, zei een agentschap van de Europese Unie op dinsdag.

Volgens het augustusverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor droogte (EDO), dat onder toezicht staat van de Europese Commissie, geldt voor 47% van Europa een waarschuwing, met een duidelijk tekort aan bodemvocht, en verkeert 17% in een staat van alarm, waarbij de vegetatie is aangetast.

“De ernstige droogte die sinds het begin van het jaar vele regio’s van Europa heeft getroffen, heeft zich vanaf begin augustus verder uitgebreid en verergerd”, aldus het rapport, dat eraan toevoegde dat de regio West-Europa-Middellandse Zee waarschijnlijk tot november te kampen zal hebben met warmere en drogere omstandigheden dan normaal.

Een groot deel van Europa heeft deze zomer te kampen gehad met wekenlange baktemperaturen, die de droogte hebben verergerd, bosbranden hebben veroorzaakt, gezondheidswaarschuwingen hebben doen uitgaan en hebben opgeroepen tot meer actie om de klimaatverandering aan te pakken.

De huidige droogte lijkt de ergste in ten minste 500 jaar te zijn, ervan uitgaande dat de definitieve gegevens aan het einde van het seizoen de voorlopige beoordeling bevestigen, aldus de Commissie in een verklaring.

De opbrengsten van 2022 voor korrelmaïs zullen naar verwachting 16% lager liggen dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, terwijl de opbrengsten van sojabonen en zonnebloemen respectievelijk met 15% en 12% zullen dalen.

De waterkrachtproductie is getroffen, met verdere gevolgen voor andere elektriciteitsproducenten door een tekort aan water voor de koelsystemen.

Het lage waterpeil heeft de binnenvaart, zoals langs de Rijn, gehinderd, met verminderde scheepsladingen als gevolg voor het vervoer van kolen en olie.

Volgens het EDO heeft de regenval van midden augustus de omstandigheden misschien verlicht, maar in sommige gevallen ging die gepaard met onweersbuien die verdere schade hebben veroorzaakt.

De droogte-indicator van het waarnemingscentrum is afgeleid van metingen van de neerslag, de bodemvochtigheid en de fractie van de zonnestraling die door planten voor fotosynthese wordt geabsorbeerd.