Buitenland

Klokkenluider: ‘India dwong Twitter overheidsagent in dienst te nemen’

23-08-2022 18:36

NEW DELHI, 23 augustus (Reuters) – Een voormalig beveiligingshoofd van Twitter Inc heeft beweerd dat de Indiase regering het socialemediabedrijf heeft gedwongen een overheidsagent op de loonlijst te zetten, zo blijkt uit een klokkenluiderspublicatie bij Amerikaanse toezichthouders.

Peiter ‘Mudge’ Zatko bracht de kwestie ter sprake bij de U.S. Securities and Exchange Commission naast andere claims over beveiligingslekken bij Twitter.

Hij zei dat de overheidsagent toegang zou hebben gehad tot gevoelige gebruikersgegevens als gevolg van de zwakke beveiligingsinfrastructuur van Twitter, volgens een bewerkte versie van de klacht die door de krant Washington Post is geĆ¼pload en door Zatko’s advocaat bij Whistleblower Aid is geverifieerd.

Een bron binnen het bedrijf vertelde Reuters dat de beschuldigingen over de Indiase regering al eerder waren opgedoken binnen Twitter, zonder verder uit te weiden.

Vertegenwoordigers van het Indiase IT-ministerie reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

“Wat we tot nu toe hebben gezien is een vals verhaal over Twitter en onze privacy- en gegevensbeveiligingspraktijken dat doorspekt is met inconsistenties en onnauwkeurigheden en belangrijke context mist,” zei een woordvoerder van Twitter in een verklaring over Zatko’s beschuldigingen.

Twitter is verwikkeld in een rechtszaak tegen de Indiase regering nadat het in juli een lokale rechtbank had gevraagd om een aantal regeringsbevelen om inhoud van het socialemediaplatform te verwijderen ongedaan te maken, en vermeend machtsmisbruik door ambtenaren.

De volgende hoorzitting in de zaak is gepland voor donderdag.

“Het bedrijf heeft in feite niet aan gebruikers bekendgemaakt dat het uitvoerende team van mening was dat de Indiase regering erin was geslaagd agenten op de loonlijst van het bedrijf te plaatsen,” merkte Zatko’s klacht op.

In het rapport van de Washington Post stond dat ondersteunende informatie voor Zatko’s beweringen naar de National Security Division van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de U.S. Senate Select Committee on Intelligence was gegaan.

Eerder deze maand veroordeelde een Amerikaanse rechtbank een voormalige Twitter-manager die beschuldigd werd van spionage voor Saoedi-Arabiƫ op zes strafrechtelijke aanklachten, waaronder het optreden als agent voor het land en het proberen te verhullen van een betaling van een ambtenaar die banden heeft met de Saoedische koninklijke familie.