Buitenland

Nederlander zit al 10 maanden vast in Zwitserland op verdenking van explosievensmokkel en terrorisme

23-08-2022 10:59

Novikov Aleksey/Shutterstock

De Zwitserse douane heeft in november 2021 een Nederlandse man gearresteerd, dat schrijft de Telegraaf op basis van Zwitserse media. De 51-jarige werd bij de grenscontrole betrapt met 2 kilo explosieven, bivakmutsen, liters benzine, een voorhamer, een betonschaar, en valse kentekenplaten. De samenstelling van het gereedschap doet vermoeden dat het hier om de uitrusting voor plofkraak gaat. De arrestatie vond plaats bij de grenspost van Thayngen, op de Duits-Zwitsers grens.

Smokkel

De man, die al 10 maanden in voorarrest zit, is nu aangeklaagd voor de smokkel van explosieven. Volgens de aanklacht was de man van plan om de smokkelwaar in Zwitserland aan iemand anders te overhandigen, en waren sommige voorwerpen mogelijk al gebruikt bij overvallen op geldautomaten. Ook bleek de auto waarin de verdachte reed te zijn gestolen. De auto was dus ook niet verzekerd.

Terrorisme

Zwitserland heeft strenge regels voor de handel in explosieven. De Nederlander heeft die natuurlijk aan zijn laars gelapt. Het is gebruikelijk dat de overheid in het bergland bij de vondst van illegale explosieven automatisch rekening houdt met mogelijk terrorisme. Dit is dan ook onderdeel van de verdenking tegen de Nederlander. Er lijkt echter geen sprake van een politiek of religieus motief achter de smokkel. ”Explosieven en terreur zijn als magneten met elkaar verbonden”, zegt voormalig rechercheur Markus Melzl tegen de Zwitserse krant 20 Minuten.

Wel is het zeldzaam dat de douane explosieven in beslag neemt. “In Zwitserland is voor de aanschaf, het gebruik en de opslag van explosieven een vergunning nodig”, zegt Melzl. “Bancomatblasters proberen de explosieven vervolgens op een andere, illegale manier in Zwitserland te introduceren – meestal door te smokkelen, zoals in november in Thayngen”. Met ”Bancomatblasters” bedoelt hij hier dus criminelen die geldautomaten opblazen en beroven. De Zwitserse justitie zal allang een verzoek hebben ingediend bij de Nederlandse politie voor een huiszoeking in de woning van de verdachte. Waar dat huis precies staat, is niet bekend gemaakt.