Buitenland

Politicus India opgepakt na opmerking over profeet Mohammed, ‘bevorderen van vijandschap’

23-08-2022 12:08

Woke
Shutterstock.

MUMBAI, 23 augustus (Reuters) – De Indiase politie heeft dinsdag een politicus van de partij van premier Narendra Modi aangehouden op verdenking van “het bevorderen van vijandschap in de naam van religie” nadat moslimgroeperingen zijn arrestatie eisten vanwege zijn opmerkingen over de profeet Mohammad.

De aanhouding van T. Raja Singh, een wetgever in de zuidelijke deelstaat Telangana, komt maanden nadat zijn Bharatiya Janata Partij (BJP) een woordvoerder had geschorst voor haar opmerkingen over de profeet die hadden geleid tot een diplomatieke tegenreactie tegen India.

“Hij is aangeklaagd voor het bevorderen van vijandschap in de naam van religie,” vertelde Joel Davis, een hoge politiefunctionaris in de stad Hyderabad, aan Reuters.

“We hebben hem aangehouden en we zullen hem arresteren. Dit naar aanleiding van de recente video die hij heeft geplaatst.”

In de video, beschikbaar op sociale media, zei Singh, en in een duidelijke verwijzing naar de moslimprofeet, dat een oudere man was getrouwd met een meisje tientallen jaren jonger dan hij.

Singh kon niet worden bereikt voor commentaar.

De hindoe-nationalistische BJP zou de uitlatingen van Singh onderzoeken en actie ondernemen als zou blijken dat hij haar code heeft geschonden, vertelde partijwoordvoerder K Krishna Rao aan de zender News18.

Honderden moslims protesteerden maandagavond tegen Singh nadat de video op sociale media was verschenen, zo bleek uit beelden van media.