Buitenland

China intimideert Canada met ‘krachtige maatregelen’ als Canada zich met Taiwan bemoeit

24-08-2022 16:51

De vlag van Taiwan.

OTTAWA, 24 augustus (Reuters) – China heeft gewaarschuwd dat het “krachtige maatregelen” zal nemen als Canada zich bemoeit met Taiwan, een week nadat bekend werd dat een delegatie van Canadese parlementariërs van plan was om later dit jaar het eiland te bezoeken om handelsmogelijkheden te verkennen.

China claimt Taiwan als zijn grondgebied op grond van zijn “één-China-beginsel” en heeft er bezwaar tegen dat buitenlandse politici het eiland bezoeken. Het democratisch geregeerde Taiwan verwerpt de aanspraken van China.

“Wij dringen er bij Canada op aan zich te houden aan het één-China-beginsel en de soevereiniteit en territoriale integriteit van China te respecteren”, aldus de Chinese ambassade in Canada in een verklaring die dinsdag laat werd verstuurd.

“China zal resolute en krachtige maatregelen nemen tegen elk land dat zich probeert te bemoeien met de soevereiniteit en territoriale integriteit van China of daar inbreuk op maakt,” aldus de Chinese ambassade.

Leden van een Canadees-Taiwanese parlementaire “vriendschapsgroep”, die geen administratieve of financiële steun ontvangt van het Canadese parlement, waren van plan in oktober een bezoek te brengen aan het zelfbestuurde eiland, zei het liberale parlementslid Judy Sgro vorige week.

Sgro zei dat de reis zich zou concentreren op handel en dat de wetgevers niet de bedoeling hadden Taiwan of China te verstoren of problemen te veroorzaken.

In een verklaring verklaarde de Canadese regering dat parlementaire verenigingen en vriendschapsgroepen onafhankelijk zijn en dat zij de intentie van de wetgevers om Taiwan te bezoeken respecteert.

Canada volgt, net als de rest van het Westen, een één-China-beleid dat Peking, en niet Taipei, diplomatiek erkent, terwijl het Taiwan officieus steunt.

De relatie tussen China en het Westen is verslechterd sinds Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, eerder deze maand Taiwan bezocht tegen de wens van Peking in.