Buitenland

President Macron: ‘Er komen zware maanden aan, vrijheid heeft een prijs’

24-08-2022 15:40

Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

PARIJS, 24 augustus (Reuters) – President Emmanuel Macron heeft de Fransen woensdag verteld dat er zware maanden in het verschiet liggen omdat “vrijheid een prijs heeft”, waarbij zijn regering waarschuwt dat de energieprijzen kunnen stijgen als de oorlog in Oekraïne voortduurt.

De vakbonden verwierpen echter zijn oproep om offers te brengen en zeiden dat werknemers hogere lonen nodig hebben om de stijgende inflatie het hoofd te bieden.

Macron zei dat de mensen een reeks crises doormaken, met de extreme temperaturen, branden en droogte van de afgelopen weken, de oorlog in Oekraïne en de verstoringen van de wereldhandel.

In zijn toespraak tot de eerste kabinetsvergadering sinds het zomerreces zei Macron dat de wereld geconfronteerd werd met het einde van een gemakkelijke overvloed aan goederen en middelen en “van een zekere zorgeloosheid”.

“Vrijheid heeft een prijs”, zei Macron, en spoorde zijn ministers aan om ambitieus te zijn en de Fransen om nieuwe maatregelen te accepteren. “De gevechten die we moeten leveren (…) zullen alleen worden gewonnen door onze inspanningen.”

In de komende weken zal zijn regering moeten beslissen of ze de prijsplafonds voor elektriciteit en gas, die aan het eind van het jaar aflopen, zal verlengen, en een brandstofkorting zal handhaven, die samen hebben geholpen om de Franse inflatie lager te houden dan veel Europese collega’s, maar die zwaar wegen op de overheidsfinanciën.

Frankrijk kan de energieprijsplafonds om de gezinnen te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende inflatie niet eeuwig handhaven, zei regeringswoordvoerder Olivier Veran na de kabinetsvergadering. “Er kunnen prijsstijgingen komen”, zei hij.

Ook de hervorming van de pensioen- en werkloosheidsuitkeringsstelsels staat op stapel en zou tot straatprotesten kunnen leiden.

Vakbonden plannen protesten

Macron, die in april een tweede presidentieel mandaat won maar zijn meerderheid in het parlement verloor, staat voor zware uitdagingen, waaronder het overtuigen van de wetgevers om de begroting voor 2023 goed te keuren.

De regering zal in september wetgeving voorstellen om energie-infrastructuurprojecten te versnellen en een kortetermijnplan uit te werken om de energievoorziening voor de winter veilig te stellen, aldus Veran.

Frankrijk werkt ook aan een “energiebeperkingsplan” dat alle burgers zou vragen zich te verbinden tot een “jacht op verspilling”, zoals het uitdoen van lichten bij het verlaten van kantoren, zei Macron in juli.

Frankrijk is minder afhankelijk van gasimporten uit Rusland dan sommige buurlanden, die goed zijn voor ongeveer 17% van zijn gasverbruik. Toch blijft er bezorgdheid bestaan over de levering vanuit Rusland.

Philippe Martinez, het hoofd van de vakbond CGT, zei na de uitspraken van Macron tegen BFM TV dat tijdens protesten in september zal worden opgeroepen tot maatregelen om de lonen te verhogen en prijsstijgingen te beperken.

“We zullen ons verzetten tegen deze nieuwe opofferingen”, zei hij. Zijn vakbond heeft opgeroepen tot een dag van landelijke stakingen op 29 september.

Philippe Gosselin, een wetgever voor de conservatieve oppositie Les Republicains, zei dat Macron door moest gaan met hervormingen na een paar trage maanden na zijn verkiezing.

“Sinds de parlementsverkiezingen is er in feite geen echte richting geweest,” vertelde Gosselin aan Reuters.