Buitenland

Tigray en Ethiopië geven elkaar de schuld van nieuwe gevechten

24-08-2022 16:29

LukeOnTheRoad/Shutterstock

Er lijkt opnieuw te worden gevochten tussen de Ethiopische regeringstroepen en regionale troepen van de deelstaat Tigray. De media in de staat bracht vanochtend het bericht naar buiten dat Ethiopische soldaten, gesteund door troepen uit de deelstaat Amhara, om 5 uur vanochtend aan een nieuw offensief zijn begonnen. Volgens AP reageerde het Ethiopische ministerie van Defensie niet op directe vragen. wel legt de Ethiopische regering de schuld voor de gevechten bij Tigray. Het leger van de deelstaat zou zelf zijn begonnen met nieuwe beschietingen.

Einde onderhandelingen

Er zouden eigenlijk onderhandelingen plaats moeten vinden tussen de Tigrayaanse TPLF-partij en de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Die hebben tot nu toe nog geen vruchten afgeworpen, en gaan dat voorlopig waarschijnlijk ook niet doen.

Zo lijkt er na een jaar van relatieve vrede een einde te komen aan de wapenstilstand. In die tijd heeft Tigray te maken gekregen met een blokkade, opgelegd door zowel andere Ethiopische deelstaten als door Eritrea. Het militaire opperbevel van Tigray zegt in een statement dat Ethiopië lijkt te denken dat de blokkade de regio ernstig verzwakt heeft. Volgens het opperbevel is het Tigrayaanse leger nog steeds in staat om ieder aanval af te slaan. Ook wordt een oproep gedaan aan de inwoners van de rest van Ethiopië om de regering van premier Abiy Ahmed te laten vallen.

Voorbereidingen

Volgens de TPLF is Ethiopië al een tijdje bezig met voorbereidingen treffen voor een nieuwe fase in de oorlog. Het Ethiopische leger zou drie gemechaniseerde divisies in positie hebben gebracht. Deze zouden worden ondersteund door het leger van de deelstaat Amhara, en irreguliere ”Fano” milities die bestaan uit Amharaanse jongeren. Het leger van Tigray waarschuwde vorige week al voor een ophanden zijnde offensief. Dit werd door Ethiopië afgedaan als ”lawaai” van de zijde van de opstandelingen.

Het leger van Tigray is op papier meer dan 200.000 man sterk. Omdat Tigray jarenlang het landsbestuur en de nationale strijdkrachten domineerde beschikt de deelstaat naar verluid over veel capabele officieren en gemotiveerde soldaten. Het Ethiopische leger, op papier ongeveer 160.000 man sterk, is tegelijkertijd zwaar afhankelijk van regionale troepen uit andere deelstaten, die zo hun eigen redenen hebben om tegen Tigray te vechten. Ondanks dit alles kon het Tigrayaanse leger niet voorkomen dat troepen uit Amhara in een eerdere fase het westen van de deelstaat bezetten. In dat gebied lag ook de grensovergang naar Soedan, waardoor Tigray omsingeld raakte.