Buitenland

Nieuw decreet Poetin: 137.000 militairen extra, totale strijdmacht van 1,9 naar 2,04 miljoen

25-08-2022 13:53

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

25 augustus (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag een decreet ondertekend om de omvang van de Russische strijdkrachten te verhogen van 1,9 miljoen tot 2,04 miljoen, nu de oorlog in Oekraïne zijn zevende maand ingaat.

Moskou heeft geen verliezen bekendgemaakt in het conflict sinds de eerste weken, maar Westerse ambtenaren en de regering van Kiev zeggen dat het er duizenden zijn.

De verhoging omvat een verhoging met 137.000 militairen van het aantal gevechtstroepen tot 1,15 miljoen. De verhoging wordt van kracht op 1 januari, volgens het decreet dat op het wetgevingsportaal van de regering is gepubliceerd.

De laatste keer dat Poetin de omvang van het Russische leger vaststelde was in november 2017, toen het aantal gevechtspersoneel werd vastgesteld op 1,01 miljoen van een totale strijdkrachten headcount, inclusief niet-strijders, van 1,9 miljoen.

Rusland heeft niet gezegd hoeveel slachtoffers het in Oekraïne heeft gemaakt sinds de eerste weken van de campagne, toen het zei dat 1.351 van zijn soldaten waren gedood.

Volgens westerse schattingen zou het werkelijke aantal minstens het tienvoudige kunnen zijn, terwijl Oekraïne zegt dat het ten minste 45.000 Russische troepen heeft gedood of verwond sinds het conflict – dat Moskou een speciale militaire operatie noemt – op 24 februari begon.

Kiev is ook terughoudend geweest met het publiceren van informatie over het aantal van zijn soldaten die zijn omgekomen in de oorlog, maar op maandag zei het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten dat bijna 9.000 militairen waren gedood in een zeldzame update.

In het decreet van Poetin werd niet gezegd hoe de verhoging van het aantal manschappen moest worden bereikt, maar werd de regering opgedragen het overeenkomstige budget toe te wijzen.

Volgens een gezaghebbend jaarverslag van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies telde Rusland begin dit jaar 900.000 actieve militairen, en reserves van 2 miljoen mensen met dienst in de afgelopen vijf jaar.