Buitenland

Loekasjenko intimideert met ‘nucleaire capaciteit’ SU-24 gevechtsvliegtuigen

26-08-2022 14:19

SU-24
April, 25, 2015: Sukhoi Su-24. javarman / Shutterstock.com

26 augustus (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zei vrijdag dat de SU-24 gevechtsvliegtuigen van zijn leger zijn aangepast om kernwapens te dragen en dat Minsk onmiddellijk zou reageren als het Westen het problemen zou bezorgen.

Loekasjenko zei dat hij de modernisering van de Wit-Russische gevechtsvliegtuigen had afgesproken met de Russische president Vladimir Poetin, meldde het persagentschap Belta.

Wit-Rusland, een trouwe Russische bondgenoot, heeft geen eigen kernwapens. Loekasjenko ging niet in detail in op de manier waarop een wapenoverdracht van Moskou, dat het Wit-Russische grondgebied gebruikt voor wat het zijn “speciale militaire operatie” tegen Oekraïne noemt, zou kunnen plaatsvinden.

Belta citeerde Loekasjenko als sprekend over een potentiële toekomstige dreiging van het naburige Polen, een NAVO-lid, terwijl hij zei dat hij er vertrouwen in had dat het Poolse leger, in tegenstelling tot de politici van Warschau, begreep hoe Minsk zou kunnen reageren op wat hij ‘elke escalatie’ noemde.

Zijn algemene opmerkingen leken te verwijzen naar een potentiële dreiging van het Westen in het algemeen.

“Zij (het Westen) moeten begrijpen dat als zij voor escalatie kiezen, geen helikopters of vliegtuigen hen zullen redden,” zo werd Loekasjenko geciteerd.

“Alles is klaar,” zei hij, verwijzend naar het werk om Wit-Russische gevechtsvliegtuigen aan te passen om kernwapens te dragen.

“Het is geen goed idee om de zaken met Wit-Rusland te laten escaleren, want dat zou een escalatie zijn met de Uniestaat (van Rusland en Wit-Rusland) die kernwapens heeft. Als zij problemen beginnen te veroorzaken…zal de reactie onmiddellijk zijn.”