Binnenland

RTL Nieuws: kabinet gaat gemeenten dwingen 20.000 asielzoekers op te vangen, geen asielstop

26-08-2022 14:34

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

AMSTERDAM, 26 augustus (Reuters) – Nederland gaat de “onmenselijke” omstandigheden in het belangrijkste opvangcentrum voor asielzoekers aanpakken door de capaciteit te vergroten en regionale overheden te bevelen meer vluchtelingen op te vangen, meldt RTL Nieuws.

Van een asielstop is voorlopig geen sprake, en er wordt 15 miljoen euro uitgetrokken “voor een project om overlastgevende asielzoekers sneller uit te zetten.”

RTL Nieuws citeert een uitgelekt concept van het plan, een dag nadat de regering een onderzoek aankondigde naar de dood van een 3-maanden oude baby in het opvangcentrum Ter Apel, waar de laatste tijd meer dan 700 asielzoekers in de open lucht slapen.

Citaten uit het artikel van RTL Nieuws:

“Naast de crisisopvang moeten gemeenten veel meer woningen beschikbaar stellen voor asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen, zogenaamde ‘statushouders’. Voor dit najaar is het streven om 20.000 statushouders een huis te geven. De vraag is of dat lukt: al jaren halen gemeenten de doelstellingen voor huisvesting niet. De overheid wil meer flexwoningen en gezamenlijke huizen. Voor het einde van 2024 moeten 37.500 flexwoningen zijn gebouwd.

Voor 1 oktober komt het kabinet met een spoedwet om gemeenten te dwingen een bepaald aantal asielzoekers op te nemen.

In de plannen staat dat gemeenten kunnen gaan uitruilen. Zo zou de ene gemeente beter een asielzoekerscentrum kunnen inrichten en de andere gemeente juist statushouders een huis kunnen geven. Gemeenten kunnen zo taken van elkaar overnemen. Provincies krijgen een nadrukkelijke rol in de verdeling tussen de gemeenten, maar nadere afspraken moeten nog worden gemaakt.

Er komt voorlopig geen asielstop, zo staat in de documenten tussen kabinet en gemeenten. Verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg zou meer tijd nodig hebben. “

Charlotte Hees, een woordvoerster van het ministerie van Justitie, dat toezicht houdt op het asielbeleid, zei dat ze de RTL-reportage niet kon bevestigen “omdat er nog steeds onderhandelingen gaande zijn”.

Premier Mark Rutte, die in juni nog zei zich te schamen voor de aanhoudende problemen in het enige opvangcentrum voor asielzoekers in Nederland, zou de plannen later vrijdag bekendmaken na een kabinetsvergadering.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zijn de omstandigheden in het Tel Aper centrum in de noordoostelijke provincie Groningen “onmenselijk” en in strijd met het recht van de Europese Unie.

De baby stierf door “onbekende oorzaak” in een sportzaal die wordt gebruikt als provisorische schuilplaats voor nieuwkomers in het opvangcentrum die nergens anders kunnen slapen, aldus Leon Veldt, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers Nederland.

In een rechtszaak van de vluchtelingenraad, die op 15 september dient, wordt geƫist dat de omstandigheden in het opvangcentrum voor 1 oktober worden verbeterd, met inbegrip van toegang tot schoon water, douches, privacy, voldoende voedsel en gezondheidszorg.

Reuters/TPO