Buitenland

VS krijgen een speciale ambassadeur voor het Noordpoolgebied

26-08-2022 15:11

Groenlanders op reis met de hondenslee. megapixel.org/Shutterstock

Amerika krijgt een speciale ambassadeur voor het Noordpoolgebied, dat zeggen bronnen tegen Politico. De VS heeft al een ”speciale coördinator” om als contactpersoon te dienen voor andere partijen in de regio. Deze post wordt waarschijnlijk opgewaardeerd tot een ambassadeurschap. De ambassadeur hoeft naar alle waarschijnlijkheid niet in een iglo te gaan wonen, maar kan gewoon vanuit Washington werken.

Rivaliteit

Door het smelten van de ijskappen door klimaatverandering, worden er steeds meer economische activiteiten mogelijk in het poolgebied. Zo schatte de US Geological Survey in 2008 dat ongeveer 13 procent van de onontdekte olievoorraden op de planeet zich in het poolgebied bevinden. De omringende landen kijken reikhalzend naar deze kansen, en naar elkaar. Voor de VS is vooral de Russische en Chinese aanwezigheid op de Noordpool een reden tot zorg. De andere poollanden, Canada, Denemarken, Noorwegen en IJsland, zijn immers Amerikaanse bondgenoten.

De ambassadeur zal moeten helpen bij het uithameren van de spelregels in de regio. Om ruzie over natuurlijke hulpbronnen en scheepsvaartroutes te voorkomen, moeten de omringende landen duidelijke afspraken maken over hun activiteiten op de Noordpool. De ambassadeur zal zich hiernaast ook bezig houden met relaties met inheemse volken, en duurzaamheid.