Buitenland

Vuilnismannen Schotland staken, vuilnis en stank in Edinburgh, tijdens internationaal festival

26-08-2022 17:58

Edingburgh
Shutterstock.

LONDEN, 26 augustus (Reuters) – Een staking van Schotse vuilnismannen over lonen breidt zich uit naar meer steden, met vuilnis uit onbeheerde vuilnisbakken die overlopen in de hoofdstraten van Edinburgh, wat een stank veroorzaakt tijdens de internationale kunst- en Fringe-festivals van de stad.

De loononderhandelingen tussen de plaatselijke autoriteiten en de vakbondsleiders zijn nog aan de gang, maar de vuilnisstakingen in Edinburgh, die op 18 augustus zijn begonnen, zullen tot dinsdag duren, de dag na afloop van het festival.

Vergelijkbare stakingen zijn begonnen in meer dan een dozijn andere regio’s, waaronder Aberdeen en de grootste stad van Schotland, Glasgow.

De vakbond Unite zei deze week dat een lokale overheidsinstantie duidelijk had gemaakt dat er geen extra geld zou worden uitgetrokken voor een betere loonregeling, nadat een aanbod van 5% was afgewezen.

De stakingen vielen samen met het jaarlijkse Fringe-festival in Edinburgh, dat het grootste deel van augustus duurt en miljoenen mensen naar de Schotse hoofdstad lokt.

“Duizenden toeristen die de stad bezoeken voor het Fringe festival krijgen de verkeerde indruk van deze geweldige stad,” zei Twitter-gebruiker DougKerr vrijdag, terwijl hij foto’s plaatste van afval dat verspreid lag in de buurt van de Royal Mile in Edinburgh.

De stakingen komen er tijdens een crisis over de kosten van levensonderhoud in Groot-Brittanniƫ, veroorzaakt door de snel stijgende inflatie, die de lonen sneller heeft doen stijgen dan de lonen, waardoor in het hele land een golf van vakbondsacties is ontstaan.

Elders in Groot-Brittanniƫ begonnen vrijdag meer dan 115.000 postbodes van Royal Mail aan de eerste van vier stakingsdagen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft kritiek gekregen van politici van de oppositie, die haar regering beschuldigen van apathie in het geschil en van het afschuiven van de schuld op de lokale gemeenteraden.

Het stadsbestuur van Edinburgh heeft gezegd dat het een plan aan het voorbereiden is om onmiddellijk met de schoonmaak te beginnen zodra de stakingen voorbij zijn.

“Het is absoluut walgelijk om net boodschappen te doen en het afval op de trottoirs te zien liggen, het is gewoon verschrikkelijk”, citeerde de BBC vrijdag de 87-jarige inwoonster van Edinburgh, Helen Sikora.