Buitenland

Wetenschappers: Rusland verbrandt enorme hoeveelheden gas in open lucht, ‘milieuramp’

26-08-2022 15:12

Gas flare
Shutterstock

MOSKOU, 26 augustus (Reuters) – Rusland verspilt grote hoeveelheden aardgas door het te verbranden, in een enorme oranje vlam, bij de Finse grens, op een moment dat het de leveringen aan de Europese Unie sterk heeft teruggeschroefd, zeggen wetenschappers en analisten op vrijdag.

Analisten van het Noorse energieadviesbureau Rystad noemen het een milieuramp en schatten dat de hoeveelheid gas die in de atmosfeer wordt verbrand, overeenkomt met ongeveer 0,5% van de dagelijkse behoefte van de EU.

De spectaculaire fakkel is te zien op satellietbeelden van Portovaya, de plaats waar zich een compressorstation bevindt voor de Nord Stream 1-gaspijpleiding onder de Oostzee naar Duitsland.

Rusland heeft de gasstromen door Nord Stream 1 teruggebracht tot slechts 20% van de capaciteit en is van plan de pijpleiding volgende week drie dagen lang volledig stil te leggen wegens ‘onderhoudsproblemen met de turbines’. De EU beschuldigt Rusland ervan gas te gebruiken als wapen in de strijd tegen de westerse sancties over Oekraïne.

Het affakkelen is een gangbare praktijk in de olie- en gasproductie, maar het huidige niveau is ongewoon hoog en de timing ligt gevoelig vanwege de Russische leveringsbeperkingen.

De Russische energiegigant Gazprom heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De analisten van Rystad schreven: “Exacte niveaus van het affakkelen van volumes zijn moeilijk te kwantificeren, maar men gaat ervan uit dat het niveau ongeveer 4,34 miljoen kubieke meter per dag is. Dit komt overeen met 1,6 miljard kubieke meter (bcm) op jaarbasis en is gelijk aan ongeveer 0,5% van de gasbehoefte van de EU.”

Het affakkelen werd voor het eerst gemeld in Finland, dat aan Rusland grenst, eerder deze maand.

Professor Esa Vakkilainen van de LUT-universiteit in Lappeenranta zei dat Gazprom de afgelopen twee maanden misschien wel voor 1.000 euro per uur aan gas heeft verbrand, terwijl het affakkelen schadelijk was voor de atmosfeer.

“Dus dit is ook een groot milieuprobleem, vooral voor het Noordpoolgebied waar dit roet zeker een effect heeft op de opwarming van de aarde,” zei hij.

President Vladimir Poetin heeft gezegd dat Rusland, ‘s werelds op drie na grootste uitstoter van broeikasgassen, ernaar zal streven om uiterlijk in 2060 koolstofneutraal te zijn, terwijl de EU en andere landen er bij Moskou op hebben aangedrongen om de doelstelling met een decennium te vervroegen.

Gazprom heeft zijn aardgasproductie vanaf het begin van het jaar tot medio augustus met meer dan 13% verminderd tot ongeveer 275 miljard kubieke meter. Haar gasexport buiten de voormalige Sovjet-Unie is met meer dan 36% gedaald tot 78,5 miljard kubieke meter te midden van de impasse met het Westen over Oekraïne.

Hoewel de meeste binnenlandse deskundigen hebben gezegd dat Gazprom gewoon de kranen zou kunnen dichtdraaien om de productie te reguleren, moet het bedrijf nog steeds overtollig gas afbranden.

“Het affakkelen is een milieuramp waarbij dagelijks ongeveer 9.000 ton CO2 wordt uitgestoten,” zei Rystad.

“De fakkelvlam is zeer zichtbaar, wat er misschien op wijst dat er gas klaarstaat om naar Europa te stromen als de vriendschappelijke politieke betrekkingen worden hervat.”