Binnenland

Zakkenrollers maken en delen lijsten van ”favoriete” evenementen

26-08-2022 15:50

Jacob Lund/Shutterstock

De politie waarschuwt nog maar eens een keer voor zakkenrollers. De boeven zijn na corona weer actiever. De Taskforce Mobiel Banditisme zegt dat er al lijsten rondgaan onder bendes met populaire Europese festivals. Populair in de zin dat zakkenrollers er hun slag denken te kunnen slaan. Ook de Pride in Amsterdam zag een een piek in het aantal meldingen van diefstal. Vooral telefoons lijken gewild te zijn. Ook Mysteryland, dat vandaag begonnen is in Haarlemmermeer, stond op de lijsten.

Traceerbaar

De politie zegt dat bendes zakkenrollers hun roofwaar meestal bij elkaar brengen, voordat ze de telefoons uitzetten en doorsturen. Als mensen apps hebben geïnstalleerd waarmee hun telefoon op afstand kan worden gevolgd, kan de politie in de eerste uren na de diefstal mogelijk nog achterhalen waar de zakkenrollers zich bevinden. Hopelijk zijn zo ook andere gestolen goederen terug te vinden.

Tips

De politie geeft ook ander advies over het voorkomen van diefstal. Dat gaan we even schaamteloos kopiëren:

  • Stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg.
  • Wees extra alert op drukke plekken.
  • Draag een tas zo veel mogelijk voor je en sluit je tas goed af, met de sluiting naar je lichaam.
  • Draag geen mobiele telefoon of portemonnee in je achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen.
  • Zorg voor een app op je telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my Device) zodat de politie op zoek kan naar de daders.
  • Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.
  • Ben je toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie en zorg dat je de unieke nummers zoals het IMEI-nummer (serienummer van je toestel) kunt doorgeven. Hiermee kan de politie zorgen dat de gevonden telefoons bij de rechtmatige eigenaar terug komen.