Buitenland

Politie Texas pakt vrouw op die in viral video ‘ga terug naar India!’ riep naar Indiase vrouwen

28-08-2022 16:00

WASHINGTON, 28 augustus (Reuters) – De politie in Texas heeft een vrouw gearresteerd die volgens hen in een virale video racistische taal uitsloeg naar vier Indiase vrouwen en hen vertelde “Ga terug naar India”, in een incident dat onder de aandacht van de federale autoriteiten werd gebracht.

“Dit incident is een haatmisdrijf in overeenstemming met de Texaanse wetten,” zei de politie in Plano, Texas, waar het incident plaatsvond, in een verklaring op zaterdag.

“Dit incident kan ook een haatmisdrijf zijn op basis van de federale wetgeving, en we werken nauw samen met de FBI en het Department of Justice Civil Rights Division aan deze zaak.”

In een video van het incident, die op sociale media werd gedeeld en miljoenen views kreeg, was te zien hoe de vrouw op een parkeerplaats racistische opmerkingen schreeuwde naar een groep van vier vrouwen van Indiase afkomst.

“Ga terug naar India, we willen jullie hier niet,” zei ze in de video. “Ik haat jullie verdomde IndiĆ«rs,” voegde de vrouw, die zichzelf in de video als Mexicaans-Amerikaanse identificeerde, eraan toe.

De arrestatie van de vrouw vond plaats op donderdag. De video van het incident van woensdag ging viraal op sociale media, met name in India en de Verenigde Staten.

De politie zei dat de vrouw, Esmeralda Upton, werd gearresteerd op een aanklacht van “mishandeling met lichamelijk letsel” en een aanklacht van “terroristische bedreigingen”. Ze werd vastgehouden op een borgsom van $10.000.

Een van de Indiase vrouwen, Rani Banerjee, zei dat zij en drie van haar vriendinnen net klaar waren met eten in een restaurant toen de vrouw hen confronteerde op de parkeerplaats.

“Plotseling hoorden we deze vrouw naar ons schreeuwen en begon op ons af te komen. We waren geschokt door de racistische scheldwoorden die ze gebruikte en de strijdlustige houding,” vertelde Banerjee aan een ABC News filiaal. Banerjee begon het incident op te nemen met haar telefoon.

Op de video lijkt ook te zien hoe Upton de vrouwen slaat.

“Wat zo beangstigend was, was dat ze heel dichtbij kwam en ons niet alleen verbaal aanviel, maar ons ook fysiek begon aan te vallen. Ze begon mij te slaan,” zei Banerjee.

Een vertegenwoordiger van Upton was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.