Buitenland

Republikeins congreslid VS: ‘Republikeinen die nu Trump verdedigen zijn hypocriet’

28-08-2022 18:54

Adam Kinzinger
Congressman Adam Kinzinger (R.). Picture: Garygeogop/Wikimedia.

WASHINGTON, 28 augustus (Reuters) – VS-afgevaardigde Adam Kinzinger, een van de twee Republikeinen die zich aansluiten bij het onderzoek van het Congres naar de aanval op het Capitool door Donald Trump-aanhangers, beschuldigde leden van zijn partij van “hypocrisie” voor het verdedigen van de manier waarop de voormalige president omgaat met geheime documenten.

“De hypocrisie van mensen in mijn partij die jarenlang ‘Lock her up!‘ (‘sluit haar op!’) riepen over Hillary Clinton vanwege een paar gewiste e-mails of het, tussen aanhalingstekens, wissen van een server, verdedigen nu een man die heel duidelijk de nationale veiligheid van de Verenigde Staten niet ter harte nam,” zei Kinzinger tijdens een interview met NBC’s Meet the Press.

Vrijdag gaf het ministerie van Justitie een bewerkte versie vrij van een beëdigde verklaring die hielp om toestemming te krijgen van de rechtbank voor een huiszoeking op 8 augustus door de FBI op het landgoed van Trump in Florida. De beëdigde verklaring onthulde dat justitie mogelijke criminele activiteiten onderzocht, waaronder obstructie van de rechtsgang, nadat daar geheime documenten waren gevonden en andere al naar Washington waren teruggestuurd.

Trump zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en dat hij het slachtoffer is van een politieke aanval.

‘Lock her up!’

Trump en veel andere Republikeinen hebben jarenlang zijn campagnestrijdster van 2016, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, gehekeld omdat zij een privé-e-mailserver had gebruikt voor sommige officiële openbare mededelingen, waarvan sommige geheime informatie bevatten.

Trump heeft regelmatig politieke rally’s geleid met supporters die scandeerden: “Sluit haar op.”

Kinzinger en afgevaardigde Liz Cheney zijn de twee Republikeinen in de negen leden tellende speciale commissie van het Huis die de dodelijke aanslag op het Capitool van 6 januari 2021 en de activiteiten van Trump rond die dag onderzoekt.

Kinzinger, die ervoor koos zich niet herkiesbaar te stellen, zei dat er tijdens de komende hoorzittingen of in een formeel commissierapport “meer diepgang” zal worden onthuld over het gedrag van Trump tijdens de rellen. Hij voegde eraan toe: “Een van de meer intrigerende dingen zal een deel van de financiering zijn…een overgroot deel van dit geld werd ingezameld onder ‘stop de diefstal’ zonder de bedoeling om iets te doen om de zogenaamde diefstal te stoppen.”

Trump beweert ten onrechte dat Joe Biden de presidentsverkiezingen van 2020 heeft gewonnen door massale fraude, een bewering die is verworpen door verschillende rechterlijke uitspraken, het eigen ministerie van Justitie van de voormalige president en zelfs door Republikeinen geleide onderzoeken op staatsniveau.