Buitenland

VS: ‘Rusland weigert risico’s ramp kerncentrale Zaporizja te erkennen’

28-08-2022 19:08

Zaporizhzhia
Zaporizhzhia Nuclear Power Station, Ukraine

WASHINGTON, 28 augustus (Reuters) – De Verenigde Staten zeiden zondag dat Rusland het ernstige radiologische risico in de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne niet wilde erkennen, en voegden eraan toe dat dit de reden was dat Rusland het definitieve ontwerp van een overeenkomst over een nucleair non-proliferatieverdrag blokkeerde.

“De Russische Federatie heeft als enige besloten de consensus over een slotdocument bij de afsluiting van de Tiende Toetsingsconferentie van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV) te blokkeren. Rusland deed dit om taal te blokkeren die slechts het ernstige radiologische risico van de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne erkende,” aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De verklaring komt nadat Rusland vrijdag een akkoord blokkeerde over het definitieve ontwerp van een herziening van het VN-verdrag dat wordt beschouwd als de hoeksteen van nucleaire ontwapening, vanwege kritiek op de acties van Moskou in Oekraïne.