Buitenland

Zwitserse politici: ‘Kunnen niet zonder kerncentrales’, willen grondwetswijziging

28-08-2022 11:13

Foto van: Ajay Pal Singh Atwal.

GENEVA, 28 augustus (Reuters) – Een groep Zwitserse politici heeft ‘Stop Blackouts‘ opgericht, dat een petitie zal lanceren voor een herziening van het energiebeleid van het land om adequate stroomvoorziening te garanderen en kernenergie als onderdeel van de mix te behouden.

Zwitserland is van plan zijn vijf kernreactoren te sluiten na een besluit in 2017 dat werd ingegeven door bezorgdheid over de veiligheid na de kernramp in Fukushima (Japan) in 2011, en heeft al één reactor gesloten.

Volgens de Zwitserse directe democratie kan de grondwet via een referendum worden gewijzigd als binnen 18 maanden 100.000 handtekeningen worden verzameld, hoewel een resultaat jaren vergt.

Stop Blackouts zei dat het van plan is zijn petitie dinsdag te lanceren. Vijf van de zes commissieleden van de groep zijn wetgevers van centrum- en rechtse partijen.

“Tot voor kort beschikte Zwitserland over een veilige en vrijwel CO₂-vrije elektriciteitsproductie: de milieu- en klimaatvriendelijke combinatie van waterkracht en kernenergie wordt zonder enige reden opgegeven”, aldus de website van Stop Blackouts.

“We kunnen niet zonder kerncentrales”, zei Vanessa Meury, voorzitster van het comité Stop Blackouts en het enige comitélid dat geen politicus is, tegen de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

De grondwetswijziging waar de groep om vraagt zou Bern officieel verantwoordelijk maken voor het garanderen van de energievoorziening, met gebruikmaking van “elke vorm van klimaatvriendelijke elektriciteitsopwekking”.

Vrijwillige energiebesparing

Dinsdag zal de regering een plan onthullen om het hoofd te bieden aan mogelijke energietekorten ten gevolge van de oorlog in Oekraïne, waarbij naar verwachting prioriteit zal worden gegeven aan vrijwillige besparingen door consumenten. Zwitserland produceert meer stroom dan het verbruikt, maar is in de winter voor invoer afhankelijk van zijn buurlanden.

Een hooggeplaatste ambtenaar van de nutssector zei in juli dat het land in geval van tekorten zijn toevlucht zou kunnen nemen tot regionale stroomonderbrekingen van vier uur.

De gascrisis brengt buurland Duitsland er ook toe te overwegen de levensduur van zijn drie resterende kerncentrales te verlengen.