Buitenland

NASA cancelt lancering testraket die baan om de maan had moeten vliegen als onderdeel van Artemis-programma

29-08-2022 11:37

Testraket in Kennedy Space Center. NASA via Youtube

Update: ”Launch director has called a scrub for today”. De raket blijkt een probleem te hebben met een lek in de motor. Vrijdag kunnen ze het weer proberen, als de technische problemen tegen die tijd opgelost zijn. Het probleem werd een paar uur voor de geplande lancering gevonden.

Vandaag had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe raket willen testen. Het Space Launch System, of SLS, moest een testcapsule de ruimste in sturen. De raket staat in het Kennedy Space Center in Florida. De raket had in een grote baan om de maan moeten vliegen, en over zes weken met een plons in de Stille Oceaan landen. De testvlucht moet een opmaat zijn naar bemande ruimtevaartmissies naar de maan. Het ruimtevaartprogramma Artemis dient ook als een voorbereiding op toekomstige bemande vluchten naar Mars.

Voor de lancering zijn goede weersomstandigheden nodig, en in Florida mag het nog weleens stormen. De twee uur van half 9 tot half 11 geven de beste kans op succes. Meer dan 200.000 toeschouwers hadden de lancering gade willen slaan vanaf de nabijgelegen stranden. De show was te volgen via de NASA-livestream: