Buitenland

Chinese steden gaan weer in Lockdown vanwege Covid-19

30-08-2022 13:07

De miljoenenstad Shenzhen krijgt nieuwe coronamaatregelen. fuyu liu/Shutterstock

Verscheidene van China’s grootste steden legden dinsdag strengere COVID-19-controles op, waardoor de activiteiten van tientallen miljoenen mensen verder werden ingeperkt en nieuwe bezorgdheid werd gewekt over de gezondheid van een nauwelijks groeiende economie.

Miljoenensteden

Metropolen van het zuidelijke technische centrum Shenzhen tot het zuidwestelijke Chengdu en de noordoostelijke havenstad Dalian hebben maatregelen genomen, zoals het afsluiten van grote districten en het sluiten van bedrijven om nieuwe uitbraken uit te roeien.

De laatste maatregelen, die voor sommigen het begin van het schooljaar zullen uitstellen, weerspiegelen China’s strikte naleving van een “dynamisch Nul-COVID”-beleid om elke uitbarsting de kop in te drukken.

Die vasthoudendheid maakt China tot een buitenbeentje nu de rest van de wereld probeert te leven met het coronavirus ondanks de kosten voor ‘s werelds op één na grootste economie.

Hoewel veel van de maatregelen in eerste instantie slechts een paar dagen zullen duren, dreigt elke escalatie of uitbreiding van de maatregelen in enkele van China’s grootste steden de toch al zwakke groei nog verder af te remmen.

Economie en aandelen onderuit

Hoewel de twee dichtstbevolkte steden Beijing en Shanghai de laatste tijd slechts sporadisch met gevallen te maken hebben gehad, wogen de zorgen over de COVID nog steeds op de Chinese aandelen.

“De markten zouden in de komende weken opnieuw kunnen worden getroffen, wat waarschijnlijk een nieuwe ronde van bezuinigingen door mensen op straat zou uitlokken”, waarschuwde Nomura in een nota, waarbij het de nadruk legde op het belang van steden zoals Shenzhen, ook een belangrijke haven.

Dinsdag sloot het Shenzhen-district Longhua, dat 2,5 miljoen inwoners telt, uitgaansgelegenheden en groothandelsmarkten, en schortte het grote evenementen op.

Mensen moeten binnen 24 uur een bewijs van een negatieve testuitslag kunnen tonen om woonwijken te betreden, en restaurants moeten het aantal klanten beperken tot de helft van hun capaciteit, aldus de districtsautoriteiten van Longhua. De nieuwe beperkingen lopen tot zaterdag.

De maatregelen volgden op soortgelijke maatregelen op maandag in drie andere districten die meer dan 6 miljoen mensen troffen in Shenzhen, dat dit jaar heeft gevochten tegen uitbraken van Omicron sub-varianten.

Stedelijke functionarissen hebben hebben afgezien van een verplicht uitstel van de start het nieuwe schooljaar, maar zes ouders van jonge kinderen zeiden dat hun scholen wel tot uitstel hadden besloten, en uitten zoals velen in ouder-chatgroepen hun bezorgdheid over de onzekerheid.

Havenstad sluit zich af

In Dalian, een belangrijk invoercentrum voor sojabonen en ijzererts, is dinsdag begonnen met het afsluiten van de belangrijkste stedelijke gebieden met ongeveer 3 miljoen inwoners tot zondag. Huishoudens mogen elke dag één persoon sturen om inkopen te doen voor de dagelijkse behoeften.

Niet-essentiële werknemers moeten werken vanuit huis, terwijl productiebedrijven hun personeelsbestand moeten inkrimpen en alleen elementaire en dringende werkzaamheden mogen uitvoeren.

De zuidwestelijke stad Chengdu, met een bevolking van 21 miljoen inwoners, heeft vanaf dinsdag de sluiting van openbare amusements- en culturele centra afgekondigd.

De stad is van plan de start van het herfstsemester uit te stellen en eist dat inwoners binnen 24 uur een bewijs van een negatieve testuitslag hebben om bepaalde gebieden te kunnen betreden.

De noordelijke gemeente Tianjin, waar 13,7 miljoen mensen wonen, is begonnen met een nieuwe ronde van COVID-tests in de hele stad, de vierde sinds zaterdag.

De stad Tianjin zei dat het de hervatting van de offline lessen voor veel scholen zou uitstellen.

In de noordelijke stad Shijiazhuang, op ongeveer 3,5 uur rijden van Beijing, hebben vier grote districten meer dan 3 miljoen mensen bevolen om tot woensdagmiddag thuis te werken, met uitzondering van mensen met essentiële banen.

Besmettingen

Het vasteland van China meldde voor 29 augustus 1.717 in eigen land overgedragen COVID-besmettingen, waarvan 349 symptomatisch en 1.368 asymptomatisch, zo bleek dinsdag uit officiële gegevens.

Van de meer dan 20 plaatsen die voor maandag besmettingen meldden, waren Tibet, Qinghai en de provincie Sichuan, waarvan Chengdu de hoofdstad is, goed voor het grootste deel van de dagelijkse gevallen.

De hoofdstad van Qinghai, Xining, met 2,5 miljoen inwoners, gelastte van maandag tot donderdagochtend een lockdown in belangrijke stedelijke gebieden, waarbij het openbaar vervoer werd stilgelegd en de bewegingsvrijheid werd beperkt.

In Hongkong, waar niet dezelfde Nul-COVID-maatregelen gelden als op het vasteland van China, is het aantal gevallen gestegen. Adviseurs van de regering verwachten deze week een dagelijks aantal van 10.000 besmettingen en vrezen voor een verscherping van de eerder versoepelde maatregelen.