Binnenland

Schurft zit in de lift, dus is er meer voorlichting nodig

31-08-2022 16:26

Schurftmijt onder de microscoop. Aliaksei Marozau/Shutterstock

De NOS waarschuwt voor een nieuw, en toch ook heel oud gezondheidsprobleem: Schurft. Die aandoening lijkt flink in de lift te zitten sinds anderhalf jaar tijd. Er is geen meldplicht, dus of de cijfers compleet zijn is niet te zeggen. Kenniscentrum Nivel, dat onderzoek doet naar de zorg, zegt dat uit de cijfers van huisartsen blijkt dat de ziekte de afgelopen maanden veel vaker voorkwam dan in de twee jaar daarvoor. Vooral onder jongeren is dit te merken. Het toenemende reizen na het opheffen van coronarestricties lijkt hierbij een rol te spelen.

Schurft is een vorm van uitslag die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze beestjes zijn bijna te klein om te zien, en nestelen zich in de huid, waar ze hun eitjes leggen. De mijten springen over van mens op mens, bijvoorbeeld tijdens seksueel contact. Dit maakt het voor sommige mensen moeilijk om naar de dokter te stappen met hun klachten. Dat stigma maakt juist dat schurft zich makkelijker verspreidt, en soms herhaaldelijk bij dezelfde mensen terugkomt. Het is dan ook belangrijk dat mensen in de omgeving van besmette personen zich tegelijkertijd laten behandelen. Anders kunnen de mijten binnen dezelfde sociale kring rond blijven gaan. Plekken waar veel jongeren dicht op elkaar wonen, zoals studentenhuizen, kunnen zo brandhaarden worden.

Schurft komt echter voor bij alle leeftijden, zo benadrukken de experts. Het RIVM begint dit jaar wel een campagne om jongeren bewust te maken van het risico, de symptomen en de behandeling. Online noemt de organisatie de volgende verschijnselen waarop mensen moeten letten:

”Een van de belangrijkste verschijnselen is toenemende jeuk. Die kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en ‘s nachts. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven als rode streepjes zichtbaar. Alleen bij kleine kinderen tot 4 jaar kunnen de verschijnselen ook optreden op de hoofdhuid. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op.”

Behandeling voor schurft is mogelijk met crème of met pillen. Ook moeten bepaalde hygiëneregels worden gevolgd, zoals het wassen van kleding en beddengoed op 60 graden, en goed douchen. Deze regels moeten dan wel strikt nageleefd worden, want anders komt de jeuk zo weer terug.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Gemeente Urk worstelt met jongerenoverlast

GGD: Vier keer zoveel schurft in Nederland als vorig jaar

Steeds meer gewapende overvallen door jongeren onder de 16

Wapenbezit onder jongeren wordt een steeds groter probleem

Politie Amsterdam controleert op wapens met technische hulpmiddelen

Bewoners asielboot in Genemuiden worden lastiggevallen door jongeren

Universiteit van Amsterdam wil grenzen stellen aan buitenlandse studenten

Jongeren Albergen demonstreren tegen komst asielzoekers in hotel

Amsterdamse universiteiten tegen internationals: kom niet als je geen kamer hebt

Politie Amsterdam pakt groep JONGEREN op, herstelt rust op metrostations

Kinderen

CBS: bijna half miljoen ‘jongeren’ vaker ‘neerslachtig en somber’, ‘psychisch ongezond’

hugo de jonge cda

21% studenten nu al meer vertrouwen in Ernst Kuipers (D66) dan in Hugo de Jonge (CDA)

Video – ‘Groep jongeren’ trapt 55-jarige man halfdood, politie stopt onderzoek

Video – Burgemeester van Roosendaal rapt voor ”’jongeren”’ om gesprek aan te gaan

BRIEFJE VAN JAN – Top 25 van 2020 (deel 3)

Politie wil meer diversiteit politieteams in overwegend allochtone wijken

Tsunami van Marokkaanse jongeren uit Canarische Eilanden overspoelt Europa

Bekende ‘inspiratiebron voor de jeugd’ aangehouden als frauderende jongerenwerker

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 408 met WK Rellen Veelo en Keetschoppende Jongeren Brussen

Lees verder

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder