Buitenland

In zuid-Iraakse stad Basra werd vanochtend gevochten door sjiitische milities

01-09-2022 13:23

Stockfoto ter illustratie. Shark9208888/Shutterstock

De rust in Irak is een dag na de gevechten in Baghdad nog niet overal teruggekeerd. Aanhangers van Moqtada al-Sadr bestormden overheidsgebouwen in de Groene Zone, nadat hun geestelijk en politiek leider zijn terugtreden uit de politiek aankondigde. Demonstraties en rellen liepen uit in gewapende schermutselingen tussen milities en ordetroepen. Na een donderpreek van al-Sadr, die zei geen verder bloedvergieten te dulden, vertrokken zijn aanhangers weer. Bij de gevechten kwamen zeker 30 mensen om het leven, en vielen ongeveer 700 gewonden.

In de zuidelijke stad Basra zijn vanochtend toch weer nieuwe gevechten uitgebroken, zo schrijft het Iraaks-Koerdische mediabedrijf Rudaw. De directe aanleiding was de dood van een lid van een aan al-Sadr gelieerde militie, de Saraya al-Salam. een ander lid van deze organisatie raakte gewond bij het incident, waarover nog veel onduidelijk is. De militieleden werden getroffen in de buurt van het hoofdkwartier van Asaib Ahl al-Haq, een rivaliserende sjiitische militie die banden onderhoudt met Iran. De leider van deze militie maakte tot 2006 deel uit van de beweging rond al-Sadr, maar brak later met hem.

Leden van de SAS houden de AAH in ieder geval verantwoordelijk voor de moord. Er zouden in totaal zeker 4 doden zijn gevallen. De gevechten in de straten van Basra begonnen vroeg in de ochtend, terwijl een hooggeplaatste medestander van al-Sadr de leider van de AAH publiekelijk aanmaande om zijn ”wilde honden” in bedwang te houden. De Asaib ahl al-Haq houdt de eigen kantoren voorlopig gesloten, en de leider roept zijn volgelingen op om verbale provocaties van de andere kant te negeren. De AAH organisatie werd in 2014 nog opgericht om tegen Islamitische Staat te vechten, naar het model van groeperingen die Moqtada al-Sadr eerder had opgericht om de Amerikanen te bestrijden.