Politiek Buitenland

President Biden geeft prime time speech aan VS, ‘extremisme via stembus terugdringen’

01-09-2022 19:17

USA President Joe Biden
Joe Biden, 2022. Marlin360 / Shutterstock.com

WASHINGTON, 1 september (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden zal donderdag in een toespraak op prime time de Amerikanen vragen om ‘het extremisme via de stembus terug te dringen’, terwijl hij zijn aanvallen op politici die op één lijn zitten met Donald Trump opvoert.

De toespraak in Philadelphia, de geboorteplaats van de Amerikaanse democratie, maakt deel uit van een scherpe wending voor Biden nu de tussentijdse verkiezingen voor het Congres naderen. De toespraak weerspiegelt een groeiend gevoel van urgentie over antidemocratische tendensen in de oppositiepartij, evenals de noodzaak om in november een Republikeinse aanval af te slaan en steun op te bouwen voor zijn kandidatuur voor herverkiezing in 2024, aldus een persvoorlichter.

Nadat hij in 2022 veel energie had gestoken in de hoge inflatie in zijn land en de Russische invasie in Oekraïne, en in de zomer twee vlagen van COVID-19 had doorstaan, begon Biden de afgelopen dagen uit te halen naar de Republikeinen die achter Trump stonden.

Tijdens een fondsenwerving vorige week in Maryland, vergeleek Biden “een extreme MAGA filosofie” – wat staat voor Trump’s Make America Great Again beweging – met “semi-fascisme”. Dinsdag, tijdens het eerste van drie bezoeken binnen een week aan de politieke slagveldstaat Pennsylvania, noemde Biden bedreigingen aan het adres van de FBI na een huiszoeking in het huis van Trump in Florida “misselijkmakend”. Hij beschimpte Republikeinse Congresleden die weigerden de aanslag van 6 januari op het Amerikaanse Capitool te veroordelen. Hij noemde Trump niet bij naam.

In Philadelphia zal Biden “spreken over hoe de kernwaarden van deze natie – onze positie in de wereld, onze democratie – op het spel staan”, aldus een ambtenaar van het Witte Huis in een voorbeschouwing op de toespraak.

“Hij zal duidelijk maken wie vecht voor die rechten, vecht voor die vrijheden, en vecht voor onze democratie,” zei de ambtenaar, die niet geïdentificeerd wilde worden.

Voorafgaand aan de toespraak beschuldigde Kevin McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Biden ervan misdaad en inflatie te negeren “om hardwerkende Amerikanen in diskrediet te brengen.” Hij zal een toespraak houden in Biden’s geboortestad Scranton, Pennsylvania, voorafgaand aan de toespraak van de president.

Een Democratische fondsenwerver zei dat donoren de komende maanden nauwlettend in de gaten houden of ze Biden steunen in een presidentskandidaatschap in 2024. Sommigen hebben al besloten dat Biden een stap opzij moet doen om plaats te maken voor nieuw leiderschap, maar anderen willen zien of hij de meter nog kan laten uitslaan.

“Als we het voor elkaar krijgen en de Senaat behouden, dan zullen er genoeg stemmen zijn die zeggen dat hij het verdiend heeft en de weg vrijmaken voor herverkiezing,” zei een hoge Democratische functionaris. “Als we dat niet doen, zal het overweldigende sentiment zijn ‘Geef de fakkel door’.”

Vrije verkiezingen in gevaar?

Biden zal de opmerkingen maken in Independence Hall, waar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en Grondwet werden overeengekomen.

Historici, rechtsgeleerden en sommige gekozen functionarissen hebben de inzet in veel grimmiger termen gegoten dan Biden’s politieke toekomst, door te zeggen dat de vrije verkiezingen van het land en de toewijding aan de rechtsstaat op het spel staan.

Zij zeggen dat het verlies van het Congres niet alleen van Biden een slapende president zou maken, maar ook de controle over het certificeren van de resultaten van de volgende presidentsverkiezingen in handen zou kunnen geven van Trump-sympathisanten, van wie sommigen de overwinning van Biden in 2020 nooit hebben geaccepteerd en die hebben beloofd de lokale stemsystemen te reviseren.

Biden heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap met het oog op het herstel van de “ziel van de natie” en, bij implicatie, het zuiveren van de waarden die met Trump worden geassocieerd. In plaats daarvan hebben Republikeinse kiezers zich meestal achter kandidaten geschaard die op één lijn staan met de voormalige president en meer dan de helft zegt te vinden dat hij terecht de verkiezingen heeft gewonnen.

Geconfronteerd met bedreigingen na het verlies van Trump, zei een op de vijf dit jaar ondervraagde verkiezingsmedewerkers dat ze misschien ontslag nemen vóór de volgende presidentsverkiezingen.

Biden is al lange tijd bezig met het plannen van de toespraak en zal naar verwachting ongeveer een half uur spreken, vertelde een hoge ambtenaar van het Witte Huis aan verslaggevers.

Hoewel hij zal spreken over de directe bedreiging van de democratie door extremistische Trump-aanhangers en MAGA-republikeinen, zei de functionaris: “Dit is geen toespraak over de voormalige president.

“Het is een optimistische toespraak. Het is een toespraak over waar we als natie heen kunnen als democratie.”

Trump als vereniger, voor democraten

Zonder de voortdurende aanwezigheid van Trump zijn veel topdemocraten van mening dat zij de boodschap missen die de geografisch verspreide en raciaal diverse coalitie van kiezers samenbindt die Biden in 2020 heeft verkozen.

De steun voor Biden onder al deze belangrijke groepen is gekelderd sinds zijn inauguratie in 2021, waarbij de algemene publieke goedkeuring van de president in een Reuters/Ipsos-peiling die dinsdag werd voltooid, is gedaald tot 38%, bijna het dieptepunt van zijn ambtstermijn.

Die kiezers maken zich steeds meer zorgen over de toestand van het land, aangewakkerd door de hoorzittingen over de rellen in het Capitool op 6 januari 2021 en een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de manier waarop Trump omging met geheime documenten, dat heeft geleid tot gewelddadige bedreigingen aan het adres van FBI-agenten die het huis van de voormalige president in Mar-a-Lago doorzochten.

In focusgroepen die door Democraten zijn gehouden, zijn deze zorgen voor veel kiezers na inflatie en de economie de grootste bron van zorg, volgens twee mensen die dergelijk onderzoek voor Democraten hebben uitgevoerd.

Sommige van deze mensen hebben hun teleurstelling geuit over het feit dat Biden niet meer heeft gedaan om deze zorgen weg te nemen, waardoor de Democraten er meer vertrouwen in hebben dat een anti-extremisme boodschap van het Witte Huis zou aanspreken.

Een persoon die werkt voor het Democratic Senate Majority PAC en die niet bekend gemaakt wilde worden, zei te vrezen dat het Witte Huis Biden de komende weken te veel op de voorgrond zal plaatsen. “Dit moet een referendum over extremisme worden, niet over Joe Biden”, zei de Democraat.